Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lang leve het chagrijn?

  •  
03-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: langer leven met een negatieve kijk op het leven?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Onderzoek dat onze mening bevestigt is natuurlijk prettig voor ons. Niet zo verontrustend. Onderzoeksresultaten die ons verrassen hebben grotere kans de media te halen. Dat was niet het geval met het Duitse onderzoek dat ik deze week tegenkwam. Ik zag het in geen enkele Nederlandse krant verschijnen. Misschien is het inderdaad zo anders dan we verwachten dat we het liever niet onder ogen zien. Oudere mensen met een negatieve kijk op de toekomst leven langer.
Voor dit Duitse onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens van een nationaal panel dat de sociale en economische gegevens van 40.000 mensen van verschillende leeftijden tussen 1993 en 2003 bevat. Aan het begin van het onderzoek werd hen gevraagd een cijfer te geven aan hoe tevreden ze met hun leven toen waren en hoe tevreden ze dachten te zullen zijn over vijf jaar. Vijf jaar later werden ze opnieuw geïnterviewd. Toen bleek dat 43 procent van de ouderen hun toekomst wat te somber had ingeschat. Het was leuker uitgepakt dan ze verwacht hadden. 25 procent had het wel zo ongeveer goed voorspeld en 32 procent was veel te optimistisch geweest.
Bij analyse bleek dat voor elke punt extra die ze te veel hadden gegeven voor hoe leuk het leven wel zou zijn over vijf jaar, de kans op lichamelijke klachten 9,5 procent groter was en het risico te overlijden was 10 procent groter.
Wel een harde boodschap, want ik ben zelf geneigd om altijd optimistisch naar de toekomst te kijken. Als je er nu al negatieve gedachten over hebt dan heb je niet alleen op het moment dat dingen mis gaan pech, maar ook al van te voren. Ik ga er daarom dus maar van uit dat het beste nog moet komen. Nu zie ik door de onderzoekers in dat ik daarmee problemen veroorzaak. Is dat wel zo? Er is natuurlijk helemaal geen oorzakelijk verband tussen mijn toekomstvoorspelling en hoe het werkelijk met me zal gaan. Misschien is het wel een natuurlijk mechanisme van mensen die al iets hebben zich de toekomst positief voor te stellen. Of misschien zit het nog wel heel anders in elkaar.
Wat wel frappant in het onderzoek was, was dat mensen met een hoger inkomen een grotere kans op lichamelijke ongemakken hadden. De onderzoekers hebben wel een wat simpele verklaring voor alles wat ze vinden. Wie het goed heeft financieel en een stabiele gezondheid heeft zal ook een positieve toekomstvisie hebben. Daarom ben je dan roekeloos en zorg je onvoldoende goed voor jezelf en ga je meer gezondheidsproblemen krijgen. Ik vind de uitkomsten van zo’n onderzoek wel interessant, maar de uitleg waarom het zo is lijkt me er met de haren bijgesleept. Ik word er lacherig van.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Minister, doe iets aan Diane-35!
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.