339
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Lang leve het onderbuikgevoel

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Wanneer vinden mensen iets geloofwaardig?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Iemand beweert iets en je hebt geen tijd om even op internet uit te zoeken of wat hij zegt wel waar is, waar ga je dan op af? Sommige mensen zeggen dat je dan op je onderbuikgevoel af moet gaan. Als het dan ooit nog gecontroleerd wordt en je blijkt gelijkt te hebben gehad versterkt dat het gevoel dat je op de je onderbuikgevoel kunt vertrouwen.

Dat onderbuikgevoel kan echter aardig voor de gek worden gehouden. Dat was tenminste het resultaat van een aantal experimenten die Nieuw-Zeelandse onderzoekers deden. Wanneer vinden mensen iets geloofwaardig?

Ze lieten foto’s van bekende dode en levende mensen zien op een scherm en gaven daarbij tegengestelde informatie. Doden werden voorgesteld als levend en levenden als overleden. De foto maakte dat het onjuiste bericht geloofwaardiger.

In een ander experiment kregen mensen geheel onbelangrijke informatie voorgezet zoals ‘walnoten zijn genetisch verwant met rododendrons’. Als daarbij een foto van de walnoot of een rododendron werd getoond geloofden proefpersonen dat in het algemeen. De manier waarop informatie wordt aangeboden zorgt voor hoe de informatie verwerkt wordt. Foto klopt: dat is een walnoot. Dan zal het bericht ook wel kloppen.

Het zal daarom wel zijn dat politici soms met de wonderlijkste dingen wegkomen, maar ook laat het de macht van de media zien. Wat voor foto plaats je bijvoorbeeld bij een bericht? Hoewel ik toen ik Memphis bezocht aan het graf van Elvis gestaan heb en ervan uit mag gaan dat de King dood is, heb ik nu toch meer begrip voor alle mensen die geloven dat Elvis leeft. Dat hebben ze gelezen en daarbij de foto gezien. Moet wel waar zijn dus. Lang leve het onderbuikgevoel.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van maandag nalezen: Wat de geur van vers brood met een mens kan doen
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)