224
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Langer onderwijs volgen bevordert de gezondheid

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: één jaar meer onderwijs geeft lagere sterfte na het 40ste levensjaar

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We weten al dat meer onderwijs samenhangt met een langer leven. Nieuw onderzoek laat nu zien dat zelfs een klein beetje meer onderwijs voor ons welzijn en onze gezondheid al voordelen heeft.

Het was altijd moeilijk voor onderzoekers aan te tonen dat het niet gewoon een kwestie van persoonlijke karaktertrekken is, zoals het zich beter thuis voelen op school of de gave om beloningen uit te stellen. Ook was het moeilijk om te bepalen of de secundaire voordelen van meer onderwijs niet zorgen voor de voordelen: wie meer onderwijs heeft kan een betere baan krijgen en heeft een hoger inkomen.

Via een ongebruikelijk onderzoek met de gegevens van 1,2 miljoen Zweden kon aangetoond worden dat 1 jaar meer onderwijs – 9 jaar in plaats van 8 – lagere sterfte gaf na het 40ste levensjaar.  Dus in wat men de late volwassenheid noemt, oogst men de voordelen van een jaar langer onderwijs. Het ging om sterfte aan alle oorzaken.

Hoe kwam men precies aan die 2 groepen? Voor 1962 waren kinderen in Zweden verplicht 8 jaar onderwijs te volgen. Daar kwam een jaar bij en zo kreeg men twee groepen. Het ligt dus niet aan persoonlijke karaktereigenschappen, maar echt aan het extra jaar school.

De onderzoekers denken overigens wel dat het niet aan het onderwijs zelf ligt, maar dat het negende jaar op een leeftijd dat jonge mensen daar gevoelig voor zijn een extra jaar onderwijs helpt bij het ontwikkelen van een andere attitude ten opzichte van zichzelf. Voor een lang leven dan maar allemaal wat langer naar school?

Eerder: Online is de mens vriendelijker dan offline

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)