874
42

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Laten we 108 jaar worden, gewoon om te tergen

Om de staatskas te spekken wordt het accijns op tabak en alcohol behoorlijk verhoogd. Hoe kunnen wij als persoon de minister een stok tussen de benen werpen?

De Troonrede was één aanhoudende jammerklacht. Daarnaast deelde Hare Majesteit het volk mede dat de levensstandaard wordt teruggebracht. Dit schept verbittering. Dit roept om wraak.

Hoe kunnen wij als persoon de minister een stok tussen de benen werpen? Het antwoord is eenvoudig: stop met roken en drinken.

Om de staatskas te spekken worden het accijns op tabak en alcohol behoorlijk verhoogd. Het is een belasting op leuke dingen waar dit ondanks alle ongodsdienstigheid toch zwaar door Calvijn bedorven land patent op heeft.  Gelukkig scheppen nicotine en alcohol alleen de illusie van genot. Wie van de gewenning af wil, moet een paar maanden door een hele zure appel heen bijten maar daarna is de beloning groot. Je kunt nu op eigen kracht tot hetzelfde geluksgevoel komen. Dit wordt nog vergroot door het feit dat je die voodoo-economen in Den Haag te slim af bent. Jouw centen krijgen ze niet.

Stoppen met roken en drinken leidt er bovendien toe dat je niet tijdig komt te overlijden. Je moet misschien langer werken maar dat compenseer je door veel later dood te gaan dan anders het geval was geweest. Je wordt 108, gewoon om te tergen. Wat de politiek denkt te winnen door een verhoging van de pensioenleeftijd, haal je op die manier dubbel en dwars terug, vooral als je pakweg een jaar of vijftien in een verzorgingstehuis zit te kwijlen. Dat jaagt de kosten lekker op.

Laten we het volgende afspreken: de rest van de maand mag u hem nog stevig raken. Per 1 oktober – tegelijk met de invoering van het hogere BTW-tarief – begint de strijd.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (42)