Laatste update 16 augustus 2019, 08:05
5.264
78

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Leandro Nascimento krijgt een lesje inburgering van de boze horden

'Laat hem Nederlands leren. Laat hem oprotten als het hem niet bevalt. Dwaas. Idioot. Randdebiel.'

Cc-foto: Chevanon

Leandro Nascimento, onthoud die naam. Hij staat al de hele dag voor de omvolking des vaderlands en de brutaliteit van de buitenlanders die onze hoofdstad overnemen. Hij is het doelwit van haattweets omdat hij beweerd zou hebben dat Nederlanders die in hun eigen taal koffie willen bestellen op een Amsterdams terras, xenofoben zijn.

Kortom: ‘Laat hem Nederlands leren. Laat hem oprotten als het hem niet bevalt. Dwaas. Idioot. Randdebiel.’ Uiteraard heeft ook GeenStijl zich bij dat koor aangesloten. Leandro is al de hele dag bezig om de zaak op een nette manier recht te zetten want hij begrijpt wel het een en ander van Nederland maar nog niet dat je het extreemrechtse twittertuig met hun eigen middelen moet aanpakken. Anders geven zij het nooit op.

Waar gaat het om? Het dagblad Het Parool – Vrij onverveerd, opgericht in het oorlogsjaar 1940 door de onverschrokken Pieter ´t Hoen – had een stuk geschreven over de gevolgen van het gebrek aan betaalbare woningen. Daardoor komen scholen en horecabedrijven niet meer aan personeel. Het Parool: ¨Cafés en restaurants beperken hun openingstijden wegens gebrek aan personeel of huren internationale krachten in, met als gevolg dat het in Amsterdam moeite kost om in het Nederlands een kopje koffie te bestellen.¨

Leandro heeft inmiddels genoeg Nederlands geleerd om dat te begrijpen maar hij durft het niet aan om in die voor hem nieuwe taal te antwoorden. Hij tweet zijn commentaar in het Engels: ¨Has the Parool become a home for xenofobia. Disguised as identity? When has any of your editorial team has had difficulty in ordering coffee in Dutch in Amsterdam? This is past shameful. This is dangerous language on par with calling immigrants an invasion.¨

Leandro vindt het dus helemaal niet xenofobisch om op Amsterdamse terrassen in het Nederlands je bestelling te doen. Hij denkt dat het niet voorkomt. Hij meent dat je in een Amsterdamse kroeg altijd met Nederlands terecht kunt. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat hij een slip of the pen, een korzelig terzijde, dat door de eindredactie van Het Parool niet werd opgemerkt, wel een heel zware lading geeft.

En nu moet hij het ontgelden. Porra, Leandro, daar zijn de electronische legerscharen van Jair Bolsonaro niks bij, bij Hollandse twitterwoede, bij al die kwaadaardige rammelaars op hun toetsenborden, die op hun blanke pik zijn getrapt. Opgemelde opinieleiders hebben nogal de neiging om Leandro Nascimento een dwaas te noemen. Eens kijken hoe het leven van deze dwaas tot nog toe in elkaar zat.

Hij heeft psychologie gestudeerd aan de Univeridade de S. Paulo, een van de allerbeste universiteiten van Latijns Amerika. Hij deed een postdoc bij de Fundacão Getúlio Vargas, waar je echt niet gemakkelijk binnenkomt. Hij heeft zich nogal bezig gehouden met data analyse, vaak in combinatie met het reclamewezen. Nu doet Leandro een MBA aan de Universiteit van Amsterdam. Met deze achtergrond komt dat prima voor elkaar.

Zeker nu hij onverwachts een extra workshop inburgering heeft gekregen. Zomaar gratis hem aangeboden door onvervalste filhos da puta, vagabundos en cabrões. Misschien kan deze clip uit een oude film Opera do Malandro ter inspiratie dienen. Zo pak je het aan. Online natuurlijk. Het gevecht in het bordeel van Herr Strudel vanaf 14.29 minuten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (78)