2.044
8

Lid afdelingsbestuur GroenLinks

Alicia Hobbel studeerde Engels aan de universiteit van Utrecht met als specialisatie vertalen en westerse literatuur. Sinds 2010 is ze lid van het afdelingsbestuur van GroenLinks in Rotterdam.

Leefbaar Rotterdam gooit eigen wethouder voor de leeuwen

Wonderlijke ontwikkelingen in Leefbaarland

De grootste partij van Rotterdam, Leefbaar, is boos op de gemeente, omdat die verkeerde beslissingen neemt. Op het gebied van huisvesting van vluchtelingen, dat de verantwoordelijkheid is van wethouder Schneider. Van Leefbaar. Snapt u het nog?

Op een dag dat ik nog steeds niet helemaal bijgekomen ben van de overwinning van Trump, is er misschien ook niet veel meer nodig om me te laten huilen van het lachen, of misschien juist andersom.

mvdonkWoensdag was er een bijeenkomst in Hoogvliet, waar wethouder Schneider van Leefbaar Rotterdam aan bewoners mocht uitleggen dat er twaalf statushouders in hun wijk gevestigd zouden worden, voor maximaal twee jaar. De bewoners waren boos over de komst van deze statushouders – want ze willen geen vluchtelingen in hun sterke wijk. Daar ging mijn linkerwenkbrauw al omhoog, want de bewoners in IJsselmonde willen juist geen AZC om de hoek omdat de Beverwaard géén sterke wijk is. En, daar kan ik de bewoners dan wel weer in begrijpen, ze vinden het niet leuk dat ze niet zijn geïnformeerd of betrokken in de keuze van de locatie.

De bijeenkomst liep niet helemaal zoals gepland. Zoals VVD-raadslid Maarten van de Donk terecht opmerkt, had de locatie wellicht gunstiger gekozen kunnen worden. Deze setting straalt niet uit dat hij komt om een gelijkwaardig en ontspannen gesprek met bewoners te hebben. Maar er kan natuurlijk geen excuus zijn voor wat daarna gebeurde: bewoners werden agressief en op aandringen van de politie werd de wethouder naar buiten begeleid, waar bewoners hun frustraties begonnen af te reageren op zijn auto.

Geweld, daar is Leefbaar Rotterdam tegen, toch? Althans, als het geweld van de kant van asielzoekers komt. Of nou ja, in theorie van asielzoekers gekomen zou kunnen hebben, want zeker hoeven ze het niet te weten voor ze er een boos bericht over de wereld in sturen.

In een eerder bericht op hun Facebookpagina, kunnen we zien dat ze geweld een groot probleem vinden en een bedreiging voor andere mensen. Ze willen opheldering over een “knokpartij” van “vluchtelingen” en er wordt in de eerste alinea al gesproken over 130 mensen. Het zal dus wel een flink gevecht zijn geweest? Nou ja, als je het artikel open klikt blijkt het dus te gaan om drie aanhoudingen en blijkt dat nog helemaal niet duidelijk is wat de status van deze mensen is.

Natuurlijk zal Leefbaar ook boos zijn over het feit dat een vertegenwoordiger van het College bedreigd wordt bij het uitvoeren van zijn werk, toch? Niets blijkt minder waar. Leefbaar Rotterdam zaagt aan de poten onder de stoel van hun eigen wethouder en neemt het op voor de groep gewelddadige bewoners van Hoogvliet door, na kritiek van verschillende bewoners op hun Facebookpagina, te reageren met onderstaand bericht.
LR

Geen woord over het aanvallen van hun wethouder. Geen woord over de vermeende deuk die in zijn auto getrapt zou zijn. Er wordt gesproken over een mini-AZC, waarmee voorbijgegaan wordt aan het feit dat deze mensen niet meer in de procedure zitten, maar al erkend zijn als vluchteling en mogen blijven. Er staat dat het gaat om 40 vluchtelingen in Hoogvliet, terwijl het volgens de bewoners die op de bijeenkomst waren gaat om twaalf Syrische vluchtelingen, geen 40. Ook zouden er nog 40 vluchtelingen in Rotterdam Centrum geplaatst worden.

LR2Om er dan nog een schepje bovenop te doen, zegt Leefbaar raadslid Michiel van Elck, toch al niet de grootste visionair van de partij:

Als Rotterdam dan toch verplicht statushouders moet huisvesten, doe het dan maar op locaties waar de omwonenden staan te juichen om hun komst. Tussen GroenLinksers ofzo.

Waarmee hij eraan voorbij gaat dat woonwijken niet bestaan uit homogene groepen, dat er ook GroenLinksers wonen in Rotterdam Centrum en in Hoogvliet, én dat er een enorm verschil zit, en ook moet zitten, tussen ergens om staan te springen en een wethouder aanvallen. Of je dat nu fysiek in een gymzaal doet, of door je eigen verantwoordelijkheid als Leefbaar Rotterdam te ontkennen en je eigen wethouder voor de leeuwen te gooien.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Alicia Hobbel

Geef een reactie

Laatste reacties (8)