6.504
76

PvdA-gemeenteraadslid Rotterdam

Marco Heijmen is sinds 2006 gemeenteraadslid voorde PvdA in Rotterdam. Hij is lid van de Rotterdamse gemeenteraad sinds 2006. Hij voert het woord over de bestuurlijke inrichting van Rotterdam, het coffeeshopbeleid en de algemene plaatselijke verordening. Hij woont in Spangen.

Leefbaar Rotterdam hitst tegenstellingen in de kampioensstad op

Als je denkt dat de integratie bevorderd wordt door mede Rotterdammers met je cartoon als kwaadaardig in de hoek te zetten, ben je op zijn Rotterdams gezegd echt niet goed bij je paasei.

foto: Francisco van Jole

Rotterdam. 14 en 15 mei 2017. Rotterdam was 1. We vlogen elkaar in de armen, volwassen mannen en vrouwen, kinderen en senioren. Bij menigeen rolde de zilte parels over de wangen. Een uitzinnige mensenmassa op de Coolsingel. En de politiek, geen partij uitgezonderd, wist van vreugde niet op welke mogelijke manieren ze Feyenoord allemaal wel niet moesten feliciteren en scandeerden de verbroederende liederen vrolijk mee.

Helaas, na de euforie herpakt Leefbaar Rotterdam haar rauwe, bittere en splijtende toon. Leefbaar geeft meteen weer gas door een debat aan te kondigen met als titel “Het debat De Vijfde Colonne”. Ronduit walgelijke en naar racisme neigende vuilspuiterij, verpakt in een cartoon moet de uitnodiging “opleuken”.

We zien boze, lelijk ogende, schreeuwende en dreigende demonstranten onder een Turkse vlag vanuit de moskee komen. Ze stappen kwaad op een groepje kwetsbare, uitsluitend witte, angstig kijkende mensen af. Moeders met kinderen voorop. Het jongetje heeft zijn moeders hand stevig vast. Het angstzweet breekt hem uit. Opa en oma staan er bedrukt kijkend achter. Een en ander onderstreept door grote letters: De Vijfde Colonne. Een vijfde colonne: een vermeende georganiseerde samenzwering die op initiatief van de vijand van binnenuit de weerstand probeert uit te hollen.

Aanleiding is de door Leefbaar geduide “mislukte integratie”, volgens hen blijkend uit de protesten van Turkse Rotterdammers.

We moeten met elkaar zien te voorkomen dat opjuttende staatshoofden de sfeer in Rotterdam verzieken en vernachelen door de conflicten naar onze stad uit te breiden. Maar als we ‘t hebben over ophitsende politici die tegenstellingen creëren in onze stad, doet Leefbaar lustig mee.

Als je denkt dat de integratie bevorderd wordt door mede Rotterdammers met je cartoon als kwaadaardig in de hoek te zetten, ben je op zijn Rotterdams gezegd echt niet goed bij je paasei. Een paar dagen geleden voor de kampioenswedstrijd was de spoken word-battle van Chris Blok. Hij fileerde zijn Amsterdamse tegenstander met de afsluitende symbolische woorden en een knipoog: ‘Weet dat de stad van de grachten altijd overlopen wordt door bruggenbouwers’. Knoop dat maar in je oren.

Marco Heijmen schreef dit artikel samen met Kevin van Eikeren, Gebiedscommissielid Kralingen-Crooswijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)