Laatste update 03 mei 2017, 16:38
3.109
41

Voorzitter ROOD, jong in de SP

Merel Stoop (1991) is voorzitter van ROOD, jong in de SP. Ze werd in 2008 lid van de partij en haar jongerenvereniging en was eerst lokaal actief in 's-Hertogenbosch, waar ze onder andere samen met studenten succesvol actie voerde voor de aanleg van een zebrapad voor de hogeschool. In 2013 kwam ze in het landelijke bestuur als algemeen bestuurslid en sinds voorjaar 2014 is ze voorzitter. Daarnaast studeert ze Nederlandse Taal en Cultuur en Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Kijk voor meer informatie over ROOD op rood.sp.nl.

Leenstelsel voor studenten, daar is niks sociaals aan

Juist gezinnen met een lager inkomen hangt nu hoge studieschuld boven het hoofd

Nederland heeft de mogelijkheid om jonge generaties hoger op te leiden, maar de regering ziet er omwille van de kosten maar van af. Dat is penny wise, maar pound foolish. Jongerenorganisaties roepen op tegen het studentenleenstelsel te demonstreren.

Studenten die volgend jaar beginnen met hun studie, krijgen het zwaar. De studieschuld gaat fors toenemen, tot circa 30.000 euro. De basisbeurs, ooit ingesteld om studeren toegankelijk te maken, wordt afgeschaft.

Volgens het Kabinet is studeren een zaak van jezelf, dus mag je ook zelf gaan betalen. Dat is een kortzichtige visie. We hebben als maatschappij allemaal baat bij een hoogopgeleide beroepsbevolking. Nederland heeft de mogelijkheid om jonge generaties hoger op te leiden, maar de regering ziet er omwille van de kosten maar van af. Dat is penny wise, maar pound foolish.

Voorstanders vinden dat je maar gewoon moet gaan lenen. Het is de vraag of dat wel zo ‘gewoon’ is voor iedereen. Het ligt voor de hand dat vooral studenten uit arme gezinnen worden afgeschrikt door een hoge studieschuld: niks ‘sociaal’ aan dat leenstelsel dus. Uit onderzoek van ABF Research blijkt dat 1 op de 10 scholieren op safe zal spelen en van een studie zal afzien. Zo lopen we het risico dat duizenden talentvolle jongeren afzien van een studie. Onvoorstelbaar dat PvdA, D66 en GroenLinks dat op hun geweten willen hebben.

Sinds kort moet er van de overheid op alle financiële producten de waarschuwing staan: ‘geld lenen kost geld’. Maar tegelijk is het voor generatie-Bussemaker kennelijk prima om je voor een opleiding in een stevige studieschuld te storten. Nu al is de totale studieschuld -na de hypotheekschuld- de grootste schuldenberg van Nederland.

In de haast om dit ‘schuldenstelsel’ in te voeren, wordt het kritische advies van de Raad van State gemakshalve terzijde geschoven. De Raad van State gelooft bijvoorbeeld niet dat de vermeende investeringen in onderwijs zullen worden waargemaakt. Het is bovendien helemaal niet zeker of de beloofde investeringen in een volgend kabinet werkelijk in ons onderwijs zullen worden gestoken.

Op dinsdag 4 november om 16:00 is het Kamerdebat in de Tweede Kamer, waar een meerderheid naar verwachting zal instemmen met het leenstelsel (het debat is op vertoon van legitimatie openbaar toegankelijk). Vervolgens gaat de wet naar de Eerste Kamer, waar partijen niet gebonden zijn aan gemaakte afspraken. Daarom demonstreren wij op vrijdag 14 november in Den Haag op het Malieveld. Niet alleen Tweede, maar ook Eerste Kamerleden zijn daarbij van harte welkom om naar ons te komen luisteren.

Merel Stoop, voorzitter ROOD, jong in de SP
Tom Hoven, voorzitter LSVb
Michiel Steegers, voorzitter JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs)
Annelotte Lutterman, voorzitter LAKS
Robbert Coenmans, voorzitter FNV Jong

Meer info: Stop het leenstelsel

Geef een reactie

Laatste reacties (41)