Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leer je kind sorry zeggen!

  •  
08-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Een 'sorry' op zijn tijd laat de maatschappij beter functioneren
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Sociaal wetenschappelijk onderzoek bevestigt vaak wat we al denken, maar het wordt pas echt interessant als er uit sociaal wetenschappelijk onderzoek iets verrassend voortkomt. Dat gebeurt overigens niet zo vaak, want mensen die geen onderzoekers zijn, zijn nu niet bepaald stom en hebben vaak iets vastgesteld door eigen observatie. Nou ja, als dat bevestigd wordt is dat natuurlijk ook aardig. Maar, wat was er zo verrassend aan het onderzoek dat ik hier wil bespreken?
Het blijkt helemaal niet te kloppen wat mensen altijd beweren, namelijk dat als je iets verkeerd hebt gedaan je je moet verontschuldigen omdat je je daarna beter zult voelen. Het tegendeel is waar. Mensen voelen zich meestal beter als ze weigeren zich te verontschuldigen. Ze voelen hun macht groeien en hun gevoel voor zelfwaarde toenemen. Wie zich beter gaat voelen is het slachtoffer van wat jij verkeerd hebt gedaan omdat die zich erkend voelt.
Dat is dan duidelijk. Elton John zong het al: Sorry is the hardest word. En vanaf vandaag gaan we ons mooi niet meer verontschuldigen en ouders hoeven niet meer bij hun kinderen te drammen dat ze sorry moeten zeggen. Helaas, er is een duidelijke functie voor het zich verontschuldigen omdat het de gemeenschap beter laat functioneren.
Het belang van de groep gaat vaak boven het belang van een individu uit. Daarom moeten ouders juist hun kinderen leren sorry te zeggen, ook al is het moeilijk. Interessant is dat kinderen/mensen met weinig zelfvertrouwen de meeste moeite hebben zich te verontschuldigen. Logisch want van sorry zeggen wordt het alleen maar erger. Wie veel zelfvertrouwen heeft, zit er niet zo mee. Dit alles volgens de onderzoekers. Laat ze nog maar meer van die dingen onder het vergrootglas leggen, want een onderzoek maakt nog geen lente.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Alle vagina’s zijn normaal
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.