1.460
20

Expert in Europese Zaken. Oprichter van EUKNOWHOW.eu

Milos Labovic is Magister in Europawissenschaften (RWTH Aachen) en heeft een Master in European Studies (maastricht). Van 2007 tot 2009 adviseerde hij de Servische Regering over EU aangelegenheden. In 2012 was hij Finalist voor een DODS European Public Affairs Award. Op dit moment is hij belangenbehartiger in Brussel en de oprichter van EUKNOWHOW.EU. Auteur van "Brussel beinvloeden via Den Haag".

Leer jongeren hoe politiek écht werkt

Maak lobbyen en spindocteren tot een verplicht vak 

De enige echte manier om jongeren te betrekken bij de politiek is door lobbyen en spindocteren in te voeren als vak op de middelbare school. Jongeren zullen beter in staat zijn om politiek te begrijpen en te beïnvloeden. Bovendien leren ze zo door de politieke spin heen te prikken.

Politieke desinteresse speelt alleen de elite in de hand. Uiteindelijk zijn er maar weinig mensen (en nog minder jongeren) die zich met politiek bezighouden. En dat is jammer, want je hoeft geen politicus te zijn om zaken in je omgeving te veranderen. Maar dan moet je wel het gevoel hebben dat jij in staat bent om je stempel te drukken op bijvoorbeeld het gemeentehuis.

Lobbyen als verplicht vak zou ervoor zorgen dat alle jongeren leren hoe zij invloed kunnen uitoefenen op lokale, nationale en Europese besluitvorming. Spindocteren zou de scholieren leren om discussies naar hun hand te zetten. Door het tot een verplicht vak te maken haal je politieke vorming uit de vrijblijvendheid. En dat is broodnodig want huidige initiatieven om jongeren te betrekken bij overheidsbeleid bereiken alleen een select groep jongeren. Ik zou het moeten weten, ik dank mijn carrière aan een moment dat ik besloot om mij als jongere in te zetten bij de Nationale Jeugdraad en ben dus een van de lucky few die ‘actief’ werd.

Jong en kritisch
Jongeren leren bovendien op een vroege leeftijd door de politieke spin heen te prikken. Zij zullen met andere ogen naar krantenkoppen kijken als zij begrijpen hoe een redactie een kop maakt en framed. Laat ze oefenen door boze opniestukken naar Joop.nl te sturen. Door te begrijpen hoe woordvoerders, spindoctors en lobbyïsten de media proberen te beïnvloeden, wapenen zij zich met kennis om meer weloverwogen een standpunt in te nemen. Dit komt met name van pas tijdens verkiezingen, wanneer er weer ijverige pogingen gedaan worden om jongeren te laten stemmen.

Model European Parliament
Onlangs gaf ik een workshop lobbyen tijdens een bijeenkomst van Model European Parliament. Gedreven tieners van 15 en 16 bootsten het Europees Parlement een paar dagen na. De scholieren waren gedurende die tijd zelf Europarlementariërs, en er was zelfs heuse jongerenpers aanwezig. Het was een enorme leuk dat de organisatoren besloten om een lobbyïst te vragen de tieners voor te bereiden met hints en tips. Een erkenning, dat lobbyen belangrijk is in het politieke proces. Maar nog leuker zou het zijn als er de volgende keer (naast Europarlementariërs en pers) een select groep tieners de rol van lobbyïsten toegedeeld kregen.

Generatie Spin
Het gevaar bestaat dat we straks een generatie lobbyisten en spindoctors aan het opvoeden zijn. Maar het alternatief is veel erger: een generatie die niet maatschappelijk betrokken is. Daar gaat je participatiesamenleving.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)