469
19

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Leest u mee, premier Cameron?

Mijn regering hoeft niet te weten wat ik in de privésfeer tegen vrienden zeg

Grote kans dat dit bericht gelezen wordt door de Britse geheime dienst. Erger is het dat de regering-Cameron het ook kan lezen als een Brit dit op Facebook achter een slotje heeft staan.

Uit angst voor terroristische aanslagen tijdens de komende Olympische Spelen in Londen krijgt de Britse overheid namelijk toegang tot informatie over het bel-, mail- en surfgedrag van haar burgers. Ook communicatie op sociale netwerksites als Facebook en Twitter komt ter beschikking te staan van de autoriteiten, aldus de Volkskrant.

Dat zijn Amerikaanse praktijken, waar Europa lang tegen heeft geprotesteerd. Toen ik het vanmorgen op Twitter aankaartte, verzuchtte Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) direct:

“Vraag is niet alleen of het mag, maar of het nodig is. Het zoveelste voorbeeld van de bijna-obsessie met het bespieden van burgers. Helaas worden dit soort maatregelen tamelijk kritiekloos geaccepteerd.”

Inderdaad, drie jaar geleden schreeuwden de conservatieven en liberaal-democraten moord en brand vanuit de oppositiebankjes toen Labour iets dergelijks voorstelde, maar als regeringspartijen vinden ze het ineens een prima idee.

Sinds de aanslagen op de Twin Towers van 11 september 2001 laten overheden veiligheid prevaleren boven privacy. Tot op zekere hoogte kun je daar begrip voor opbrengen, maar de grens lijkt steeds verder op te schuiven. Mijn regering hoeft niet te weten wat ik in de privésfeer tegen vrienden zeg. Voor de afwisseling zal ik niet George Orwell citeren, maar Prince: “If a man is considered guilty for what goes on in his mind, then give me the electric chair for all my future crimes.”

Ik wens Londen mooie Olympische Spelen toe, maar wel graag met behoud van basale spelregels. Fair play please!

Volg Jeroen op Twitter.
Dit artikel staat ook op zijn weblog

Geef een reactie

Laatste reacties (19)