Laatste update 11:05
7.415
47

Verslaggever

Salima Bouchtaoui (1986) is geboren in Friesland. Ze studeerde journalistiek en Arabisch. Nu werkt ze als verslaggever bij een regionale omroep.

Leg je niet neer bij discriminatie van Marokkaanse-Nederlanders maar eis je plek op

Negeren helpt niet. We moeten blijven lezen over wat er over minderheden gezegd wordt, daar zeer kritisch op zijn en daarop blijven reageren.

Lieve mede Marokkaanse-Nederlanders,

cc-foto: Miguel Discart

Een paar dagen geleden begon ik aan een emotioneel betoog over de voorpagina van het AD. Terwijl ik aan het schrijven was, wist ik dat alles al wel gezegd was. Ik wist ook dat mijn stuk door de ene groep als ‘slachtoffergedrag’ zou worden bestempeld. En ik zou ‘wegkijken’. De andere groep zou het met me eens zijn of het op zijn minst zielig vinden wat de Marokkaanse Nederlander nu toch allemaal overkomt.

Dus ik haakte af.

Mijn obsessieve ik kan het echter niet loslaten, daarom deze oproep.

Op social media las ik vooral gelaten reacties over deze zoveelste openlijke Marokkanen-bash. ‘Mainstream media, maar negeren dan,’ las ik vaak. En daar wringt het. Niet alleen omdat ik zelf journalist ben, maar vooral omdat dit niet de oplossing is voor kwalijke artikelen die in kranten staan, op websites of de nieuwsverhalen die de televisie halen.

Een paar dagen geleden schreef Auke Kok, een sportjournalist, een verhaal over jonge Marokkaans-Nederlandse voetballers. Nu zou dat stuk aan mij voorbij zijn gegaan als een scherpe journaliste dit niet op zijn racisme had ontleed via twitter.

Ik zag dat ook Marokkaans-Nederlandse jongeren dit stuk van Kok deelden, zonder besef van zijn stigmatiserende en van racisme doordrenkte woorden.

De oplossing is volgens mij niet het negeren van mainstream media. We moeten blijven lezen over wat er over minderheden gezegd wordt, daar zeer kritisch op zijn en daarop blijven reageren.

Lees jezelf in, laat je inspireren door schrijvers en denkers, neem een abonnement op bijvoorbeeld de Groene Amsterdammer, lees de scherpe stukken van onder anderen Hassnae Bouazza via Aicha Qandischa en reageer (desnoods op je eigen tijdlijn, maar stuur ook vooral ingezonden brieven naar media!) op onwaarheden, stigma’s en racisme.

Natuurlijk, het is niet voor iedereen weggelegd om een brief te schrijven, maar ik weet hoe gevat de meesten zijn, hoe sterk, koppig en trots. Gebruik deze krachten. De Amerikaans-Indiase Hassan Minhaj schreef een hilarische comedyshow over zijn struggles als zoon van migrant in de Verenigde Staten. Nina Simone gebruikte haar prachtige stem om gehoord te worden, allebei hun verhalen zijn te zien op Netflix. Korton, zoek je eigen vorm om je stem te laten horen.

Mijn tijdlijn staat al vol met mensen die zich verwonderen, boos maken en hun plek opeisen. Het zou Nederland gelijkwaardiger maken als wij ons nog meer laten horen. Ik wil in ieder geval niet dat mijn zoon, mocht ik die ooit krijgen, met dezelfde irreële angst wordt benaderd als mijn immer vredelievende broers.

Yallah, go for it!

Geef een reactie

Laatste reacties (47)