Laatste update 12:12
2.964
32

Columnist, wetenschapsjournalist

Gard Simons (Kerkrade, 1963) is schrijver, columnist en wetenschapsjournalist. Hij woont en werkt in Limburg. Van februari 2007 tot januari 2014 schreef hij columns en essays voor de twee Limburgse dagbladen. Na publicatie in het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger verschenen zijn columns op dit weblog. Sinds december 2013 publiceert Simons bij gelegenheid in landelijke dagbladen.

Verder maakt Simons bedrijfsfilms, info-mercials, commercials, evenementenreportages (denk bijvoorbeeld aan Pinkpop), korte documentaires en promotievideo’s.

Leg mensen die energietransitie niet kunnen betalen straks geen gasboete op

Ed Nijpels heeft makkelijk praten met zijn goede doel

Gisteravond maakte ik me even zorgen over VVD-coryfee Ed Nijpels. Waarom, daar kom ik straks op terug, maar het is wellicht goed om even uit te leggen wat een coryfee eigenlijk is. Een partijcoryfee is iemand die zichzelf nog heel belangrijk vindt, maar dat allang niet meer is. Zo heeft de VVD bijvoorbeeld te kampen met coryfee Hans Wiegel. Er luistert geen mens meer naar Hans, maar dat weerhoudt de coryfee er geenszins van om zich nog overal tegenaan te bemoeien. Bij het CDA hebben ze nog steeds last van Dries van Agt, die zich de afgelopen jaren sapristi meer met de politiek heeft bemoeid dan toen hij premier was. Niet alle partijen hebben coryfeeën. De PVV heeft er bijvoorbeeld geen, maar die heeft weer een duizelingwekkend aantal risees.

Maar goed, Ed Nijpels. Ed is naast coryfee ook Iets bij een Klimaatdinges en in die hoedanigheid zat hij op 28 september aan tafel bij Nieuwsuur. Het is namelijk hommeles met het Klimaatakkoord en zo. Ed vindt dat we niet de hele tijd over geld moeten zeuren. Het gaat om het hogere doel, zegt Ed, en dan moeten we niet pielemuizen over een paar euro. Die mensen die straks hun energierekening niet kunnen betalen door de gasboete, dienen dus volgens Ed met opgewekt gemoed en vol van het hogere doel in de vrieskou hun potje te koken op een vuurtje van sprokkelhout. Letterlijk zegt Ed (vanaf 33:30):

“Het gaat altijd maar over de centen en over de betaalbaarheid en allerlei ellende, maar het gaat uiteindelijk om een heel goed doel.”

Ed heeft zijn VVD-punt gemaakt zou je denken, maar wat zegt Ed precies 18 seconden later?

“….het gaat om de auto’s, het Kabinet is heel ambitieus, prima, zegt: in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s, maar dan moet je dat wel stimuleren, en stimuleren betekent dat je daar GELD in moet stoppen, nah, hoeveel GELD ga je erin stoppen, is dat genoeg GELD om de doelstelling te halen….”

Omdat Suzie precies op dat moment op mijn borst was geklommen en met haar snor in mijn gezicht stond te snorren, lette ik even niet goed op en dacht ik even dat Ed ten prooi was gevallen aan beginnende dementie. Suzie is overigens een poes, voor de goede orde.

Gasboete
Maar uiteraard heeft Ed helemaal geen problemen met zijn kortetermijngeheugen. Wat Ed bedoelt, is dat de óverheid niet zo over geld moet zeuren. De overheid moet er voor zorgen dat de burger zo min mogelijk last heeft van de beoogde energietransitie. Dat is mooi. Daar gaan we Ed aan houden. Dus mensen die niet in staat zijn om zonnepanelen en/of warmtepompen te bekostigen, gaan we geen gasboete opleggen. Dat is bij dezen afgesproken. Ed Zelf zei het.

We heten potverdrie niet allemaal Janine Abbring, die Eric Wiebes de maat nam door glimmend van trots te vertellen dat zij wél al een warmtepomp à raison van 14.000 euro had laten installeren. Janine kan dat, die is VPRO-coryfee. Maar de meeste mensen zijn noch VVD- noch VPRO-coryfee en hebben geen 14.000 euro. Zij mogen straks niet letterlijk in de kou komen te zitten terwijl Ed zijn door de overheid gesponsorde Tesla door de wasstraat haalt.

Cc-foto: Solar Team Eindhoven

Geef een reactie

Laatste reacties (32)