Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leg rekening 3%-eis niet bij ouderenzorg

  •  
09-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waar Brussel zich vooral niet mee moet bemoeien, is ons pensioenstelsel
Ouderen die afhankelijk zijn van zorg, moeten daar onvoorwaardelijk op kunnen rekenen. Een 3%-eis uit Brussel mag nooit invloed hebben op de basisbehoeften en de waardigheid van mensen.
Een ruime meerderheid van het Europees Parlement steunt deze opvatting en stemde afgelopen woensdag voor mijn initiatiefrapport voor de bescherming van ouderen. Doel van de plannen is om gemiddeld twee gezonde levensjaren aan onze levens toe te voegen.
Ik pleit ervoor om volksgezondheid een topprioriteit te maken in EU-beleid. Dat kan ondermeer door te zorgen voor een gezondere leefomgeving. Bij politieke keuzes over bijvoorbeeld verbetering van de luchtkwaliteit of het verbieden van omstreden stoffen in onze voeding, wordt te vaak gekozen voor economische kortetermijnbelangen. Dat geldt overigens ook bij andere milieu-gerelateerde beslissingen. Door ervoor te zorgen dat volksgezondheid écht voorop staat, blijven mensen langer gezond en dat levert pas een echte besparing op. Gezond ouder worden, begint immers al bij je geboorte. Ook meer aandacht voor preventief gezondheidsonderzoek is in dit licht belangrijk.
E-Health Kritisch dienen we te zijn op zogenaamde E-Health programma’s. Brussel laat momenteel onderzoek doen naar de mogelijkheden om ouderen via elektronische weg te verzorgen. Computers zijn goedkoper dan menselijke verzorgers, maar ze kunnen een mens niet vervangen. Persoonlijk contact is belangrijk voor ouderen. Daar hoort ook het contact met zorgverleners bij.
Leeftijdsdiscriminatie van ouderen is een ander punt dat beter moet worden aangepakt. Als je van mensen vraagt om langer door te werken, dan moet je ze daar ook de kans voor geven. Gelijke toegang tot werk, onderwijs, gezondheidszorg – maar ook bijvoorbeeld tot verzekeringen – draagt bij aan een actief en gezonder leven op hogere leeftijd.
Waar Brussel zich vooral niet mee moet bemoeien, is ons pensioenstelsel. Pensioenstelsels zijn een nationale aangelegenheid, maar onder druk van de Europese Commissie moet hier steeds meer op bezuinigd worden. Iedereen moet op zijn oude dag fatsoenlijk kunnen leven, maar helaas heerst er nog steeds armoede onder veel ouderen, vooral onder vrouwen. Veel vrouwen werken nu eenmaal niet hun hele leven in loondienst en bouwen daardoor minder pensioen op. Mensen die werk verrichten dat niet als zodanig wordt erkend – bijvoorbeeld voor het gezin of als mantelzorger – mogen daar niet voor gestraft worden op hogere leeftijd. Brussel moet daarom stoppen met druk te zetten op lidstaten om staatspensioenen als de AOW te verlagen en de oudedagvoorziening enkel te laten leunen op bedrijfs- en derde pijler pensioenen.
Doordat een meerderheid van het Europees Parlement mijn voorstellen woensdag steunde in Straatsburg, moet de Europese Commissie hier bij toekomstig beleid rekening mee houden. Het is voor het eerst dat het Europarlement zich expliciet uitspreekt voor bescherming van ouderen in tijden van crisis. Dat is maar goed ook, want van het kabinet Rutte-Asscher hoeft de Nederlandse oudere vooralsnog weinig te verwachten.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.