1.610
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Leidt kauwgom kauwen tot een beter geheugen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het verband: kauwen en het geheugen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mijn moeder had iets tegen kauwgum. Ze vond het ordinair als kinderen de hele tijd aan het kauwen waren, zeker als ze ook nog niet goed doorhadden dat je altijd je mond gesloten moet houden als je aan het kauwen bent. Maar wij kinderen wilden juist ordinair zijn.

Van ons zakgeld kochten we stiekem een pakje Bazooka Joe, waar je ook nog een mini-cartoon bij kreeg over een jongen met een piratenlapje voor zijn oog. Had ik toen maar geweten waar ik vandaag achter ben gekomen, dan had ik mijn moeder misschien op andere gedachten kunnen brengen. Je doet het beter op school met een beetje kauwgum.

Engelse onderzoekers deelden 76 proefpersonen in twee groepen. De ene helft mocht kauwgum kauwen, de andere helft niet. Er is natuurlijk geen placebo voor kauwgum kauwen dus jammer voor de jongens en meisjes die niet geloven in onderzoek dat niet dubbelblind gedaan is. Zij zullen nooit de zin van kauwgum kauwen begrijpen. Alle proefpersonen moesten gedurende een half uur luisteren naar het opnoemen van de cijfers 1 tot en met 9 in allerlei combinaties en dan snel op een knop klikken wanneer ze een combinatie even-oneven-even hoorden. Ik zal maar even een voorbeeld geven: 7-2-1. Tegen het einde van de test deden de kauwgumkauwers het beter dan de mensen met lege mond.

School is natuurlijk een eindeloze reeks van zulke voor kinderen vaak nutteloze toetsjes en het lijkt mij dat kinderen de saaie opdrachten beter overleven met kauwgum dan zonder. “Mama, mama, moet je zien. Kauwgum mag dan ordinair zijn, maar ik ga een 7 halen voor rekenen als ik het mag.” Misschien is het ook wel iets voor mijn moeder. Ze is bijna 93 jaar en weet de laatste tijd niet goed meer waar haar huis is en omdat ik me voor dit stukje in kauwgum heb verdiept, heb ik ook goed nieuws voor haar. Uit Zweeds onderzoek zou blijken dat er een omgekeerd verband lijkt te zijn tussen het kauwen van kauwgum en dementie. Wie nog kan kauwen onthoudt wat beter.

Kauwen om de weg naar de Bazooka Joe winkel te onthouden, zal ik maar zeggen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Waarom eet de een gezond en de ander niet?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)