302
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Lekker is meer dan smaak alleen

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over smaak

Het is voor hardliners die in zwart-wit tegenstellingen denken bijna niet voor te stellen, maar de menselijke verbeelding is bepalend voor hoe we dingen ervaren. Witte pillen zijn effectiever tegen de pijn, tabletten in lichtgroen zijn beter als kalmeringsmiddel. Het placebo-effect is voor hen alleen maar lastig, want ze begrijpen weinig van mensen.

Bij ons voedsel tellen zulke verwachtingen ook enorm mee ten aanzien van hoe het smaakt. Zelfs de keuze van het bestek is bepalend. Als ze uit koude gekleurde glazen drinken vinden mensen hun drankje verfrissender. Als je van een zwaar wit bord eet bepaalt dat mee hoe zoet en zout je iets vindt. Maar dat bestek? Heeft dat nu echt ook invloed? Ja, dat blijkt uit onderzoek dat door de Universiteit van Oxford werd gedaan. Niet alleen de kleur is belangrijk, maar ook het materiaal van het bestek is van belang.

Onderzoek met plastic bestek laat zien dat yoghurt op zo´n lichte lepel voller proeft en duurder lijkt. Ook de kleur van de lepel is van belang: witte yoghurt van een witte lepel smaakt zoeter, wordt lekker gevonden en als duurder beoordeeld dan roze yoghurt van een witte lepel. Dat effect is omgekeerd als je die yoghurt van een zwarte lepel eet. Trouwens als je het eten van kaas met een mes, een lepel, een vork of een prikkertje vergelijkt dan oordelen mensen de kaas van het mes het zoutst.

Smaak wordt bepaald door zoveel verschillende zintuigelijke ervaringen en in de hersenen tot een geheel gecombineerd, dat het logisch is dat verwachtingen, meningen en ervaringen een grote rol spelen bij wat men proeft.

Zou je jezelf te slim af kunnen zijn? Yoghurt zonder suiker van een witte plastic lepel eten?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van vrijdag: Christenen positiever dan atheïsten op Twitter

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie