715
46

Journalist

Erwin Lamme heeft HBO-communicatiesystemen gestudeerd. Daarna heeft hij diverse banen gehad, onder andere als redacteur bij Veronica Magazine. Tegenwoordig werkt hij voor de Gooi- en Eemlander.

Lekker klagen over Europa

De zin en onzin van Europa

Niemand is gebaat bij wederom een negatieve campagne….
Europese populisten zijn zeer destructief…ze slopen alles…nietsomziend..

In de aanloop naar de Europese verkiezingen zal er ongetwijfeld een hevig politiek en publiek debat losbarsten in Europa over de zin en onzin van de Europese Unie. Dit is natuurlijk mooi want het wordt hoog tijd dat dit debat eens grondig gevoerd wordt, maar de kans is groot dat het debat grotendeels uitdraait op een potje klagen over de EU en veel moddergooien. 

Uitgesproken Europeanen
Vorige week was D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld te gast bij
Pauw & Witteman om te reageren op de samenwerking van de PVV met het Franse Front National. Opvallend was dat Sophie in ’t Veld, toch bekend als uitgesproken Europeaan, uitsluitend benadrukte wat er niet deugde aan deze partijen (antisemitisme, homofobie en islamofobie), maar vergat om haar eigen perspectief te bieden voor de tekortkomingen van de EU. 

Ook minister Timmermans liet zich vorige week verleiden tot negatief campagne voeren. In een opiniestuk hekelde hij de ‘eurofobische populisten’ zonder zelf met een aansprekend perspectief te komen, behalve dan een wat kleinere Europese Commissie. Als dit de voorbode wordt van de Europese verkiezingscampagne, dan wacht ons wederom een negatieve campagne zonder perspectief. En zo blijven we elkaar de put in praten. 

Eurofobische populisten
Het is ook te makkelijk om partijen als de PVV, Front National, UKIP, Vlaams Belang en nog wat nationalistische partijen weg te zetten als eurofobische populisten zonder zelf met een beter verhaal te komen.
Europeanen kunnen wat betreft campagne voeren nog veel leren van de Amerikanen. Uiteraard wordt er aan de andere kant van de plas ook veel met modder gegooid, maar zowel Republikeinen als Democraten laten nooit na om te benadrukken in wat voor een geweldig land ze leven en hoe dat land nog beter te maken.

Politieke spookrijders
Natuurlijk kent ook Amerika met de Tea Party-republikeinen veel politieke spookrijders, maar het grote verschil is dat de religieuze dwaallichten van de Tea Party het land hooguit frustreren, terwijl de Europese populisten zeer destructief zijn. Ze willen geen beter Europa, ze willen Europa slopen. Ze willen geen vrije multiculturele samenleving waar iedereen zich thuis voelt, ze lopen liever te zeiken op immigranten. De Europese populisten maken problemen in plaats van oplossingen. Dit geldt overigens ook voor het links-populisme: kiezers scoren is belangrijker dan problemen oplossen.

Is de euroscepticus voor rede vatbaar
De verleiding voor de gevestigde politiek is groot om het populisme te beantwoorden met populisme. Gezien de populariteit van de populisten in de peilingen doemt het beeld op van een ontevreden en eurosceptisch electoraat dat je maar beter op de onderbuik moet aanspreken dan op het verstand. Maar dat zou een goedkope en domme vergissing zijn: een ruime meerderheid van het electoraat is heus wel voor rede vatbaar – overal in Europa maken middenpartijen de dienst uit – maar dan moet je wel een goed verhaal hebben.

Met dat Europa-verhaal wil het nog niet echt lukken qua draagvlak omdat geen van de kampen een aantrekkelijk perspectief weet te schetsen. De federalisten willen volle kracht vooruit, wat tot veel weerstand leidt. De gematigden willen vrijwel alles bij het oude laten, wat ook weinig aantrekkelijk is. En de eurosceptici willen eigenlijk geen tot weinig Europese Unie. Er is dus sprake van een zeer gepolariseerd politiek spectrum waarbij een echt aansprekend verhaal ontbreekt voor de gemiddelde kiezer.

Een Europese federatie
Rationeel gezien valt er veel te zeggen voor een Europese federatie. Een gezamenlijke munt en een gezamenlijke markt vragen immers om een gezamenlijke regering voor de broodnodige stabiliteit en slagvaardigheid. Bovendien is een federatie veel democratischer dan de huidige situatie. Maar als dit een totale uitholling van de nationale democratie betekent, dan schiet de EU zijn doel voorbij.

Eigenlijk wil je het beste van twee werelden: een democratische Europese federatie met een bescheiden takenpakket zodat de nationale democratie grotendeels gehandhaafd blijft.  

Geef een reactie

Laatste reacties (46)