Opinie 30 maart 2014
Lekker slapen? Kies een droom voor het slapen gaan
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over dromen
Professor Wiseman, een psycholoog, heeft voor ons de perfecte droom ontwikkeld. Heb je een smartphone, stap dan in de ‘sweet dream’ expres en wordt uitgerust wakker.
Twee jaar lang werkte professor Sickbock aan zijn perfecte droom. In 2010 creëerde hij samen met een bedrijf een
app met droommuziek. Je loopt door het bos, hoort de wind door de bomen ruisen en de vogels fluiten. Of je loopt op het strand, je hoort dat de wind de golven beweegt, de vloed gooit het zeewater op het land en in de verte krijst een meeuw. OK. Je valt in slaap en droomt. Geen idee natuurlijk wat je droomt, maar daar hielp de app je bij. Aan het eind van de droom maakte de telefoon de proefpersonen wakker, moesten ze snel papier en pen pakken, opschrijven waarover ze droomden en daarna mochten ze weer verder van hun nachtrust genieten. En wat bleek? De
soundscapes op te telefoon hadden inderdaad invloed op de droom. Als ze geluiden hoorden van een groen landschap droomden mensen vaker over groene omgeving en bloemen. Vielen ze met de strandwandeling in slaap, dan droomden ze vaker van de zon die hun huid brandde. Vooral de groene dromen zouden ervoor zorgen dat mensen ´s morgens uitgerust en in een goede stemming wakker werden.
Eerst dat onderzoek maar eens publiceren en dan praten we er verder over, want ik heb nog 1000 vragen. Bijvoorbeeld of je als je wakker gemaakt wordt in je droom je wel weer in slaap valt. Ik zou de rest van de nacht wakker liggen en piekeren over wat er aan mijn leven mankeert dat ik niet door een weiland met boterbloemen mag wandelen. En wordt niet gezegd dat mensen in hun dromen ordenen en verwerken wat er de vorige dag gebeurd is. Wordt dat dan door die boterbloemen en het merelgezang verhinderd? Nu weten we niet echt waarom we dromen en hebben we onlangs ontdekt waarom de een zijn dromen wel en de ander ze niet onthoudt.
Wat gaat er gebeuren als ik naar bed ga en naar het liedje
‘Sweat dreams are made of this. Who am I to disagree’ van de Eurythmatics luister? Dat is gratis. De
Dream:ON app is er ook nog, maar ik denk dat je daar binnenkort wel voor gaat betalen en dat je een verbeterde versie nodig hebt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mensen rond volle maan onregelmatig slapen en bizarre dromen hebben. Dan word ik nieuwsgierig. Wat droomden ze dan. Dat zegt de professor niet en ik wil natuurlijk een volle-maan-resistente-dromenmaker hebben.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht