3.240
95

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Lekkere meisjes voor het lab

Europese Commissie probeert tienermeisjes te verleiden tot wetenschap met campagne maar slaat de plank volledig mis

Er werken te weinig vrouwen in de wetenschap. Van alle promovendi die afstuderen in Nederland is 39 procent vrouw, maar het totaal aantal onderzoekers dat aan de slag blijft is veel kleiner. Om tienermeisjes enthousiast te krijgen voor wetenschap is de Europese Commissie de campagne ‘vrouwen in onderzoek en innovatie’ gestart. Klinkt als een goed idee, ware het niet dat de uitwerking ervan volkomen mislukt is.


Op Twitter heeft het campagnefilmpje van de Europese Commissie veel verontwaardiging opgeroepen en niet zonder reden. In het filmpje zien we jonge meisjes met te veel make-up, perfect gemanicuurde nagels, korte jurkjes en hoge hakken. Ze kijken verleidelijk de camera in en spelen met hun zonnebril. De wetenschap is in ieder geval ver te zoeken.

De Europese Commissie zegt met de campagne stereotypes over wetenschappers te willen doorbreken en gebruikt derhalve zelf maar tien stereotypes over tienermeisjes? Alsof wetenschap pas écht interessant wordt en tienermeisjes zal aanspreken wanneer het gepaard gaat met lipstick, hoge hakken en korte jurkjes.

De verantwoordelijke voor deze mislukte campagne is eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, Máire Georghegan-Quinn. Haar verantwoordingsverhaal staat bol van leeg ge-blabla. Zo schrijft ze: “In de campagne worden de stereotypen rond wetenschap ter discussie gesteld en wordt jonge meisjes en vrouwen getoond dat wetenschap leuk is en grote kansen kan bieden.” De jonge man achter de microscoop is inderdaad leuk om naar te kijken en ja, daar zouden wat kansen kunnen liggen, maar als de wetenschap het daar van moet hebben, vrees ik het ergste voor de toekomst.

Om jonge meisjes te bereiken is de Europese Commissie ook een Facebook-pagina gestart. Kritiek op de campagne wordt systematisch verwijderd.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)