1.090
16

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

‘Lelijkerds’ worden vaker gepest

Maar niet alleen uiterlijk, ook gedrag kan lelijk zijn

We raken niet uitgepraat en geschreven over ‘pesten’. Natuurlijk vooral over kinderen op school omdat we dat zielig vinden, maar vermoedelijk beseffen we niet dat we er zo gefascineerd door zijn omdat het een maatschappelijk fenomeen is in elke samenleving, waar ook ter wereld, om in groepen met elkaar om te gaan.

De uitzonderingen worden gedwongen zich aan het gemiddelde aan te passen. Pesten op school is bekend, maar pesten in verpleeghuizen is misschien nog wel heftiger. Zowel kinderen als ouderen zijn niet meer in staat hun onaardige kantjes te verbergen. Maar wat gebeurt er op de werkvloer? Onderzoekers vonden dat “lelijke collega’s” vaker gepest werden.

Aan 114 werknemers werd gevraagd om bij te houden hoe vaak er onaardig tegen ze gedaan werd: hatelijke opmerkingen, bot gedrag, flauwe grappen ten koste van hen. Separaat werd aan werknemers gevraagd elkaar op aantrekkelijkheid te beoordelen via het tonen van digitale foto’s. De “lelijke” werknemers werden veel vaker gepest. Ook als je rekening hield met andere factoren zoals leeftijd, geslacht en duur van werk in het bedrijf, sprong lelijkheid eruit.

Daarnaast werd ook nog gekeken hoe aardig de werknemers waren door aan hun partners en vrienden een vragenlijst voor te leggen. Daaruit bleek dat ook onaardigheid (dus “lelijk” gedrag) zorgde voor meer pesten.

Groepsprocessen; ze zijn zo interessant maar ook beangstigend. Hoe we elkaar temmen, hoe we elkaars gedrag beïnvloeden en hoe we blijkbaar mensen nodig hebben daarbij. We hebben meestal geen flauw idee hoe sterk die groepsprocessen zijn, we begrijpen ze onvoldoende en we zijn daardoor ook nauwelijks in staat er iets aan te veranderen. Dat kan overigens wel en heeft grote voordelen voor scholen, bedrijven en verpleeghuizen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Je bent wat je denkt dat je eet

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (16)