3.457
15

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Leren terwijl je lekker ligt te tukken

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: wat gebeurt er allemaal in de hersens terwijl wij slapen? 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Je bent moe van het studeren, valt om van de slaap, maar je moet nog zo veel doornemen. Uiteindelijk leg je je boek onder je kussen en gaat erop slapen. Ze zeggen dat het helpt. Onderzoek bij muizen laat zien dat er misschien wel iets in zit, want tijdens slaap leren de proefmuizen. Mensen waarschijnlijk ook, zij het dat ze zich de moeite kunnen besparen dat boek onder hun kussen te leggen.

Hersenonderzoekers keken naar drie verschillende gebieden in de hersenen en ontdekten dat de oude theorie over hoe de hersenen gedurende de slaap werken niet klopt. Wat bekend was is dat twee gebieden in de hersenen – de neocortex en de hippocampus – gedurende slaap met elkaar in dialoog zijn en dat daardoor herinneringen opgeslagen worden. De onderzoekers wilden weten wat er in die dialoog ‘gezegd’ wordt en ontdekten een derde gebied – de entorhinale cortex – waar meer dan opslag plaats vindt: het is tijdens de slaap bijzonder actief en zorgt voor ontwarren van informatie en het vernietigen van nutteloze informatie. Daardoor onthouden de hersenen effectiever.

Wat is er nu zo interessant aan deze ontdekking? Alzheimer begint in die entorhinale cortex en dat begint met slechter slapen. Als je dit doortrekt dan zou je gaan denken dat als je studeert, je wat je overdag gelezen hebt in dat boek ’s nachts geordend wordt en beter beschikbaar komt. Te kort slapen bij het voorbereiden van een examen is dus niet handig als je examen moet doen. Hoe dan ook, goede slaap is vreselijk belangrijk.

Ik ben ineens erg bezorgd omdat ik vanmorgen om half zes opstond omdat ik dit stukje nog even wilde schrijven. Morgen weet ik misschien niet meer wat ik vandaag schreef.


Het weetje van maandag nog eens lezen: McDonalds of liever sushi?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (15)