1.108
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Lessen in alledaagse agressie

Agressie komt in verreweg de meeste gevallen van degene van wie je het meeste houdt

Onderzoek naar vormen van alledaagse agressie laat zien dat het in verreweg de meeste gevallen komt van degene van wie je het meeste houdt. Voor mensen die je niet kent hoef je dus eigenlijk niet zo bang te zijn.

Dat komt uit een overzicht van wat wetenschappelijk over dit onderwerp bekend is, dat in the Journal of Current Directions in Psychological Science gepubliceerd werd. Ik weet niet of ik hier nu blij mee moet zijn.

Hoe definieer je agressie trouwens? Agressie is het wanneer iemand je iets aan probeert te doen en dan maakt het niet uit of dat ook gelukt is. Het gaat om de bedoeling. Het hoeft ook geen klap op je hoofd te zijn. Dat is fysieke agressie, maar er zijn ook andere manieren om iemand te treffen.

In de wetenschap maakt men onderscheid tussen directe en indirecte agressie. Slaan of seksuele agressie behoren tot de directe vorm, net als schreeuwen en gemene dingen zeggen. Mannen doen dat meer dan vrouwen. Indirecte agressie bestaat uit twee vormen. Indirect in de zin van het woord: via roddelen met anderen of het lievelingsboek van de ander kapot maken, een kras op zijn auto maken. Daarnaast is er passieve agressie: iemand negeren, als je een afspraak ergens hebt expres niet op tijd met je partner meegaan om hem eens lekker duidelijk te maken dat je boos bent, te laat op een afspraak komen.

Als je je een beetje verdiept in agressie gaat er een wereld voor je open. Mannen en vrouwen gebruiken overigens ongeveer even vaak indirecte agressie.

Er is ook onderzoek gedaan waarom mensen het vaakst agressief zijn ten opzichte van iemand van wie ze houden. Dat lijkt me wel duidelijk. Die zie je het vaakst en dus kan er van alles voorvallen en bovendien denk je dat de relatie het wel aankan. Maar kijk uit, dat kan lelijk tegenvallen. Daarbij komt dat mensen vaak assertiviteit en agressie door elkaar halen. Bij assertiviteit wil je opkomen voor jouw versie van het verhaal. Bij agressie wil de ander je verhaal kapot maken. Bij broers en zussen en bij je geliefde gaat het meestal om directe agressie. Dat kan wel denk je. Bij vrienden gaat het vaker om indirecte agressie.

Het is duidelijk: love is a battlefield en het is de vraag of je daar ooit van je leven goed mee om zal leren gaan. De verstandigste zijn en zwijgen? Maar is dat dan niet net weer passieve agressie? Ik raak er van in de war.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)