540
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Let op de leeftijd van kandidaat Kamerleden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De wijsheid van de mens hangt af van de cultuur waarin je opgroeit

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Worden we verstandiger als we ouder worden? Dat zou leuk zijn, maar ondanks het gezegde ‘wijsheid komt met de jaren’ hebben onderzoekers daar toch iets meer over te melden. Het lijkt af te hangen van de cultuur waarin je bent opgegroeid.  

Ze vergeleken de manier waarop conflicten in de Verenigde Staten en Japan worden opgelost en hoe de relatie met ouder worden daarbij is. Het onderzoek dat binnenkort in het tijdschrift Psychological Science wordt gepubliceerd laat zien dat de cultuur van de ‘Westerse’ samenleving confronterend is en dat het gepaard gaat met meer conflicten.

De ‘Aziatische’ cultuur legt daarentegen veel meer nadruk op overleg en saamhorigheid. Ik heb ‘Wester’ en ‘Aziatisch’ tussen aanhalingstekens gezet omdat het natuurlijk afgrijselijke clichés zijn en mensen binnen die samenlevingen erg van elkaar verschillen, maar in het algemeen is wel vastgesteld dat er cultureel 

verschillende manieren van probleemoplossing zijn.

De hypothese van de onderzoekers was dat jonge Japanners daarom sneller leren hoe in harmonie problemen worden opgelost. Ze toetsten dat door oude en jonge Japanners en Amerikanen krantenartikelen te laten lezen over conflicten tussen twee groepen en ze te vragen “Wat gebeurde er vervolgens?” en “Waarom gebeurde 

het op die manier?”

Daarna legden ze conflicten voor tussen familieleden en stelden dezelfde vragen. Ze analyseerden in hoeverre de proefpersonen in staat waren het perspectief te zien van anderen, of ze meerdere oplossingen zagen, of ze in staat waren compromissen te bereiken. En jawel hoor, Japanners zijn op jonge leeftijd beter dan jonge Amerikanen in staat om zulke conflicten op te lossen.

Het interessante is echter dat als Amerikanen ouder worden ze die kwaliteiten ook ontwikkelen, terwijl ouder worden bij Japanners wat dat betreft niet uitmaakt. Als dat klopt dan vraag ik me af waarom politici in westerse landen meestal jonger zijn, terwijl ze in Aziatische landen gemiddeld ouder zijn. Kunnen ze de leeftijden op de 

stemlijsten van 12 september bij de kandidaten zetten? 

Het weetje van zaterdag teruglezen: De geschiedenis van het wc-papier

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)