689
27

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Leve de keizer van Europa!

Het is dat of een verkiezing tussen Thom Hoffman en Carice van Houten

Herman van Rompuy geldt als de president van Europa omdat hij formeel de hoogste functie bekleedt, maar dat is meer bij gebrek aan beter. Daarom wordt het tijd deze kwestie voor eens en altijd te regelen.

In de meeste lidstaten bekleedt het staatshoofd een ceremoniële functie. Het ligt dus voor de hand om ook op het intereuropees niveau voor deze figuur te kiezen. Wordt het dan een president? Ons werelddeel kent van oudsher gekroonde hoofden. Vanzelfsprekend maken wij van Europa een monarchie.  Omdat de lidstaten al koningen en een groothertog kennen, moet dat wel een keizer(in) zijn.

Hoe identificeren we die? Gelukkig hoeft Europa daaroor niet het wiel uit te vinden, want er bestaat een voorbeeld ter navolging. Maleisië is een federatie met dertien deelstaten. Aan het hoofd van acht daarvan staat geen gouverneur maar een sultan.

Elke vijf jaar bespreken deze monarchen onder elkaar wie de komende vijf jaar de opperkoning zal zijn van heel Maleisië, de Yang Dipertuan Agong. Zij slaan daarbij onwaardige figuren over evenals lieden die wel intelligent zijn, maar geen intellectueel en zo. Zo heeft Maleisië altijd een staatshoofd waarmee het voor de dag kan komen. Twintig jaar geleden ben ik nog eens in Kuala Lumpur bijna door de toenmalige Yang Dipertuan Agong en zijn cavalcade van de sokken gereden.

Dit systeem kan de Europese Unie overnemen. Alle republieken staan buiten spel. De gekroonde hoofden kiezen elke vijf jaar een keizer of een keizerin, die dan plechtig wordt ingehuldigd. We kunnen ervan uitgaan dat zij verstandig genoeg zijn om volstrekte idioten verre te houden van de troon.

Daarmee is een groot politiek probleem opgelost. Bovendien kun je met een keizer veel wereldwijde PR bedrijven, vooral als hij een soort Sissy aan zijn zijde heeft. Ik denk ook aan grote kroningsbals met het orkest van André Rieu, die wereldwijd worden uitgezonden.

Er zullen ongetwijfeld zuurpruimen bestaan die dit systeem ondemocratisch vinden of niet van deze tijd. Wellicht zijn die ook in de meerderheid. Dan zou gedacht kunnen worden aan het volgende initiatief. In de jaren zestig stelde mijn oude makker Kees Wagenaar, politicoloog, al eens voor om het erfelijk koningschap te vervangen door een kiesstelsel. Helemaal niet zo gek, want de keizers van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie en de koningen van Polen werden vroeger ook gekozen. Alleen wilde Kees de kandidaatsstelling beperken tot beroepsacteurs. Je zou dan een stembusstrijd krijgen tussen bijvoorbeeld Thom Hoffman en Carice van Houten. Til dat op Europees niveau en je krijgt in ieder geval een keizer of een keizerin die zich voor de camera weet te bewegen.

En daar gaat het tenslotte om.

Ik ben benieuwd aan welk stelsel de community van Joop de voorkeur geeft.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (27)