776
17

Hoofdredacteur De Linker Wang

Theo Brand is hoofdredacteur van het blad De Linker Wang, een uitgave van de gelijknamige stichting verbonden met GroenLinks. 'Politiek met compassie' is het motto van De Linker Wang. De stichting organiseert bijeenkomsten en debatten en vormt de landelijke religiewerkgroep van GroenLinks. Brand is politicoloog, communicatieadviseur en journalist. Zie ook zijn website www.theobrand.nl of www.linkerwang.nl

Leve de nieuwe solidariteit: OZB? Blij mee!

'Beschouw de onroerende zaakbelasting als een solidariteitsheffing'

De onroerende zaakbelasting (OZB) moet een grotere rol spelen om te komen tot een solidaire en rechtvaardige maatschappij. Deze gemeentelijke belasting heeft een sterk progressief karakter: hoe duurder iemands huis, hoe meer hij of zij moet afdragen. Misschien is het een nieuwe slogan waard: ‘OZB? Blij mee!’.

Van de gemiddelde gemeentebegroting zal straks 60 procent besteed worden aan zorg, welzijn en inkomen. Dit komt doordat vanaf 2015 veel taken die nu door het rijk worden uitgevoerd de verantwoordelijkheid worden van de gemeenten. Denk aan de nieuwe participatiewet, jeugdzorg en awbz-zorg thuis. Maar de gemeenten krijgen tegelijk veel minder budget voor deze taken. Dat heeft ernstige gevolgen voor  mensen in kwetsbare posities.

Breedste schouders
Op dit moment zijn veel lokale afdelingen van politieke partijen verkiezingsprogramma’s aan het schrijven. Zelf werk ik mee aan het programma van GroenLinks in Zwolle. Als gemeente moet je kritisch kijken naar je uitgaven maar ook naar je inkomsten. Gezien de grote verantwoordelijkheden die de gemeenten op hun bordje krijgen wat betreft zorg en inkomen, is het logisch dat dan ook de OZB in beeld komt.

Waar het rijk steeds minder uitgaat van het principe ‘de breedste schouders dragen de zwaarste lasten’, zullen gemeenten dat nu veel sterker moeten uitdragen. Natuurlijk staan gemeenten dichter bij de mensen en kunnen sommige dingen misschien effectiever en goedkoper. Ook particuliere initiatieven kunnen een rol spelen. Maar hiermee kunnen gemeenten een fatsoenlijk bestaan en eerlijke kansen voor een grote groep mensen nog niet voldoende garanderen. Er zullen zware klappen vallen, tenzij progressieve partijen op gemeentelijk niveau lef tonen. Beschouw de onroerende zaakbelasting daarom vooral als een solidariteitsheffing.

Eerlijk delen
Of het een verstandige verkiezingsleus is, waag ik te betwijfelen. Maar voor politieke partijen die houden van eerlijk delen en gelijke kansen, moet de gedachte achter de slogan ‘OZB? Blij mee!’ toch als muziek in de oren klinken.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)