2.854
48

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wij leven in de eeuw van de handhaving, mister Kamp

Geen genade. Overal staat de toezichthouder klaar met het bonnenboekje. Daar heeft de VVD mede voor gezorgd. Dan had je maar beter op moeten letten lul

“Stom dat ik mijn privé-auto naar Pon heb gebracht”, verzucht minister Kamp. Hij begrijpt achteraf ook niet meer waarom hij juist dit bedrijf uitzocht dat met cadeautjes geprobeerd had ambtenaren van defensie te beïnvloeden. De minister kreeg gratis twee navigatie-cd’s waar u en ik tweehonderdvijftig euro voor moeten betalen.

Peanuts. Kleinigheid. Zou een kwart eeuw geleden geen haan naar gekraaid hebben.

Henk Kamp
cc-foto: EU PVSEC

Maar nu zijn de tijden anders. Wij leven in de eeuw van de handhaving. Daar heeft de VVD mede voor gezorgd. Een tijd lang was mrs. handhaving, Rita Verdonk, het boegbeeld van die partij. Geen genade. Overal staat de toezichthouder klaar met het bonnenboekje. Wie ingewikkelde formulieren niet helemaal correct invult, krijgt een fikse boete. Moet je maar beter uitkijken. Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen.

Minister Kamp heeft in zijn onschuld een fout gemaakt die medewerkers van het destijds door hem geleide ministerie hun baan heeft gekost. Hij reed door de stad met een auto die aan revisie toe was en zonder erbij na te denken stopt hij bij Pon. daar  neemt hij in zijn totale verstrooidheid de cd’s mee die de medewerker van dit roemruchte bedrijf, dat ooit de Volkswagen naar Nederland bracht, hem toestopte.

Politiek feit geschapen. Hoef je niet te willen. Gebeurt toch.

Hij heeft zoals het fraai heet de schijn van omkoopbaarheid op zich geladen. En in ons land van allesoverheersende, welriekende integriteit, in deze natie zonder beerputten, treed je dan terzijde. Dan leg je je functie neer terwijl de onderzoekscommissie haar werk doet. Dan trek je de consequenties uit je eigen onachtzaamheid. Nog geen kwartje mag in dit goudeerlijke koninkrijk dat zich zo positief onderscheid van de corrupte knoflooklanden aan de Middellandse Zee, worden aangenomen door ambtsdragers. Dan flikkert het zwaard van de beul die je het politieke hoofd afhakt. Zo integer en recht door zee zijn wij. Dan had je maar beter op moeten letten lul, zo luiden kort samengevat alle voorschriften om sancties op te leggen aan de onachtzame burger. Zo ook denkt vaak het openbaar ministerie.

Jammer hoor dat een carrière die je als belastingambtenaartje begon, zo moet eindigen.

Maar ja, de tijd van pappen en nathouden is voorbij. Wij leven in de tijd van de handhaving, mister Kamp. Trek daar de consequentie uit.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (48)