7.943
41

Green Evelien leeft met haar gezin in de Ardennen donkergroen ecologisch: zonder koelkast en stofzuiger, zonder douche en shampoo, vegan en suikervrij, jerrycan met regenwater op het aanrecht en slechts twee afvalzakken per jaar.
Ze wil anderen inspireren dat haar eco-lifestyle geen versobering maar juist verrijking is: het bespaart geld, tijd, biedt een geweldige geestelijke uitdaging en een energie-boost

Leven zonder smartphone

Mijn gsm stamt uit het jaar 2004 ... Moeten we wel een smartphone hebben? ... Het is veel relaxter om je te laten verrassen door wat er gaat gebeuren

Deze week is de film ‘Disconnect’ in Nederland in première gegaan. Disconnect gaat over de invloed van internet en mobieltjes op het dagelijks leven van mensen. Evelien Matthijssen vraagt zich af: hebben we die smartphones nou echt nodig?

Binnenkort wordt de Fairphone geproduceerd, dat is een smartphone waarin mineralen zijn verwerkt die worden gewonnen in een gebied in Congo waar geen gewapende strijd woedt. Hij wordt geproduceerd onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, tegen een eerlijk loon en is ook gemakkelijk te repareren.
 Op zich een goed initiatief, beter dan de vervuilende smartphones. Maar ik vraag me af: moeten we überhaupt een smartphone hebben?

Wij hebben nog een gsm, ja je leest het goed een gsm, dus geen smartphone. En onze gsm stamt uit het jaar 2004 (na Christus, dat dan nog wel).


Nog een bekentenis, we hebben voor onze stenen-tijdperk-gsm nog een ouderwetse prepaid-kaart. En nu komt het, we delen samen één gsm. Wij zijn dus totaal niet “hip”.


Maar ik heb geen behoefte om continu bereikbaar te zijn. Niemand heeft ons mobiele nummer. En we bellen zelf zelden. Mijn vriend werkt op maandag en dinsdag en ik werk op donderdag en vrijdag. Degene die gaat werken neemt de gsm mee, zodat hij/zij kan bellen als het onverhoopt later wordt. Maar dat heeft eigenlijk weinig zin, want thuis staat de modem toch bijna altijd uit. Dus als we al eens naar huis bellen, krijgen we onze eigen voicemail te horen. Als mijn vriend later dan het normale tijdstip niet thuis is, zet ik de modem aan om de voicemail af te luisteren en dan hoor ik dus dat hij inderdaad later thuis komt.

Minder stress
Mensen checken vaak hun telefoon op nieuwe berichten, een houding van continue acute paraatheid. Als wij bellen met onze vaste telefoon of internetten op onze laptop, dan zetten we de modem aan en gaan wij er echt voor zitten. En als we daarmee klaar zijn, gaat de modem weer uit en kunnen we daarna bewust en aandachtig bezig zijn met andere zaken zonder ondertussen afgeleid te worden door mails, telefoontjes, smsjes, facebook-berichten, whatsapps, tweets, etc.
 Door deze methode bepalen wij zelf dus op welk moment het ons schikt dat we online zijn en berichten ontvangen en daar tijd aan besteden, terwijl als je altijd online bent de verzender bepaalt wanneer jij een bericht ontvangt.
 Hierdoor hebben we een veel betere tijd- en werk-efficiëntie en dus minder stress!

Onbereikbaar een wereldramp?
Mijn vriendin zou per trein op bezoek komen. Maar op het afgesproken tijdstip arriveerde zij niet op het station. En zij had geen mobiele telefoon. Wat nu?
Gewoon een uurtje later weer eens kijken toen de volgende trein aankwam. En daar was ze, ze had een aansluiting gemist.
We zijn door de gsm en smartphone zo gewend geraakt dat we altijd bereikbaar moeten zijn en als de planning onverhoopt anders loopt, dat we de ander dan daarvan direct op de hoogte moeten brengen. Maar het leven valt niet te perfect plannen en dus zijn we tegenwoordig constant bezig onze gewijzigde plannen aan elkaar door te geven. Het is veel relaxter om weer wat meer geduld te hebben en je te laten verrassen door wat er gaat gebeuren.

Straling
En dan nog het stralings-argument van gsm’s en smartphones, een zeer discutabel onderwerp. Ik wil geen standpunt innemen of straling nou wel of niet schadelijk is. Verschillende boeken, artikelen en films heb ik erover gelezen en bekeken (zowel pro als contra). En aan de hand daarvan pas ik liever het voorzorgprincipe toe. 
Nu baseren de overheid en het bedrijfsleven het beleid en de regelgeving op het feit dat het wetenschappelijk (nog) niet verklaard is dat straling schadelijk is, dus concludeert men dat het onschadelijk is. Maar ik ben van mening dat je eerst moet bewijzen dat zaken onschadelijk zijn voordat je ze in de werkelijkheid gaat toepassen. Het gaat dus om een tegengestelde (filosofische) uitgangspositie. Om energie te besparen maar ook uit voorzorg hebben we dus ook geen draadloze telefoon (maar een ouderwetse telefoon met snoer), magnetron, inductiekookplaat en babyfoon in huis.

Een bijkomend voordeel van een draadtelefoon is dat ik echt letterlijk naast de telefoon moet gaan zitten en dan alleen met dat telefoongesprek bezig ben. En dus niet ga rondlopen om allerlei andere dingen te doen. Hierdoor heb ik alle aandacht voor het gesprek.

Telefoon-internet-kosten


De prepaid-kaart voor onze gsm kopen we bij Ello-mobile, waarbij de winst gaat naar goede doelen die je zelf kan selecteren. Per jaar bellen wij met onze gsm voor een bedrag van € 30,- oftewel € 2,50 per maand. Daarnaast hebben we een vast telefoon-internet-abonnement voor dertig euro per maand waarbij we altijd gratis naar vaste telefoonnummers in België én Nederland kunnen bellen. Toen we ons internet-abonnement aanvroegen, werd ons automatisch een standaard (lees: duurder) pakket geadviseerd. Maar wij hebben dat helemaal niet nodig, we spelen geen online games en downloaden geen grote bestanden. Dus wij hebben gekozen voor het goedkopere beginners-internet-pakket.

Samenvattend: het feit dat wij geen smartphone, tablet of gsm hebben, levert ons alleen maar voordelen op:


1. Veel goedkoper


2. Minder stress


3. Niet altijd bereikbaar zijn is relaxter


4. Geen blootstelling aan eventuele schadelijke straling


5. Geen uitputting van zeldzame mineralen én geen uitbuiting van mensen voor productie van smartphones en tablets.

Volg GreenEvelien op Twitter: @greenevelien of kijk op www.greenevelien.com.

Kijk de trailer van Disconnect:

Geef een reactie

Laatste reacties (41)