Laatste update 02 augustus 2016, 08:28
5.038
59

Cultureel ondernemer

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer,freelance verslaggever en festivalorganisator. Na zes jaar gewerkt te hebben als muziek en theaterprogrammeur voor een Rotterdams theater, is hij aan een nieuw avontuur begonnen, waarin hij ook columns over niet-alledaagse zaken schrijft.

LHBT’ers hoef je niet te respecteren, verdragen is genoeg

De reacties vanuit de Marokkaanse gemeenschap op de steun voor de LHBT'ers bevestigt het trieste feit dat er meer werk aan de winkel is

cc foto: lewishamdreamer
cc foto: lewishamdreamer

“Marokkaans-Nederlandse lhbt’ers krijgen steun uit eigen gemeenschap”, kopte het de afgelopen week in kranten, op social media en opiniesites. Een groep prominente Marokkaanse Nederlanders kwam bij elkaar en betuigde, middels een brunch, steun aan Marokkaans-Nederlandse lhbt’ers. Dat is natuurlijk prachtig en hoopgevend. Vooral met de kennis dat de politieke leider van de op de islam-geïnspireerde NIDA ook een van de aanwezigen was.

Maar helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er borrelt iets binnen de Marokkaans-islamitische gemeenschap in Nederland. Terwijl in Marokko het parlement zich buigt over een vernieuwd Strafwetboek, waarbij homoseks mogelijk uit de strafwet wordt gehaald, vallen Marokkaanse-Nederlanders over de Marokkaanse boot op de Gaypride. En over de openlijke steun hiervoor van de prominente Marokkaanse-Nederlanders.

De reacties liegen er niet om. Op de facebookpagina van Nourdin El Ouali (NIDA) regent het, naast mooie steunbetuigingen, ook vervelende opmerkingen. “Jullie bruggenbouwers worden goed betaald om overige moslims te laten assimileren, tradities en slecht gedrag te laten heersen in de hoofden van moslims! Schaam jullie diep mensen. Allah zal jullie hiervoor straffen en wel gepast op Allah z’n manier!” of: “Diep teleurgesteld in Nourdin El Ouali! Fitna wordt gestimuleerd, dat kan toch niet! Wat als het jouw zoontje is die thuis komt met dit nieuws? Dan ga je toch proberen om hem te weerhouden van dit pad dat leidt naar al wat slecht is en niet juist stimuleren om ermee door te gaan?”

En op de pagina van Abdoe Khoelani (raadslid voor de Haagse Partij van de Eenheid) wordt het er niet gezelliger op: “Voor mij mogen ze allemaal in het openbaar gestenigd worden.” En het raadslid zelf schuift zijn mening ook niet onder banken of stoelen: “Die domme overheid glundert van geluk bij dit soort eerloze figuren met de ruggengraat van een kwal.” En: “Als moslim dien je de Islamitische wijsheid te volgen bij dit soort onderwerpen en die bestaat niet uit het accepteren en tolereren van afschuwelijke daden. Dat er mensen zijn met zulke gevoelens binnen onze gemeenschap is 1 ding, maar het gaan vergoelijken en zien als een doodnormale gang van zaken is een ander ding.”

Wat me opvalt is de aversie tegen de openlijke steun. Met andere woorden: dit is een zonde en dat moet je bedekken. Iedereen begaat zondes maar, oh wee als je daar over praat. En helemaal niet in het openbaar. Dus je mag wel een moslim-homo zijn, maar hou dat vooral voor jezelf. En die prominenten moeten helemaal hun mond houden, want dat zijn allemaal kontenlikkers en subsidievreters.

Ik vind het mooi wat deze prominenten hebben gedaan. Maar om nu te zeggen dat we er al zijn omdat een aantal bekende Marokkaanse-Nederlanders de lhbt’ers steunt, is wel erg rooskleurig geschetst. We hebben nog een lange, en wellicht ook pijnlijke, weg te gaan. De reacties vanuit de Marokkaanse gemeenschap op dit initiatief en op de Marokkaanse boot, bevestigen het trieste feit dat er meer werk aan de winkel is. Hoe er vol walging wordt gesproken over mensen die steun betuigen aan lhbt’ers is het levende bewijs hiervoor.

Nee, ik ben geen homo. Ja, ik vaar komend weekend ook mee op de Marokkaanse boot. Nee, ik laat me niet gek maken door alle haatberichten en zelfs bedreigingen in mijn mailbox omdat ik de lhbt’ers steun. Voor velen is het niet vanzelfsprekend dat Marokkaanse-Nederlanders een andere seksuele geaardheid hebben dan die van henzelf. En velen hebben er moeite mee dat dit onderwerp meer en meer besproken wordt. En ook dat mag. Je hebt immers de vrijheid om er wat van te vinden. Dat wordt je ook gegund. Net zoals anderen de vrijheid hebben om zichzelf te kunnen zijn. Gun hen dat dan ook. Je hoeft het niet te respecteren. Op z’n minst zou je het kunnen verdragen. Get over it.

Marokkaans-Nederlandse lhbt’ers krijgen steun uit eigen gemeenschap

Geef een reactie

Laatste reacties (59)