1.228
35

Historicus, journalist

Maarten van den Heuvel begon zijn journalistieke loopbaan in de redactie van de talkshow I.S.C.H.A van Ischa Meijer. Na het abrupte einde aan dat programma werkte hij onder meer bij RUR en was hij als researcher in dienst van documentairemaakster Ireen van Ditshuyzen.

Zijn dienstverband bij de VARA begon bij het programma Barend & Witteman, eerst als redacteur, later als coördinator en kort als eindredacteur. Hij zette samen met Paul Witteman het populair wetenschappelijke programma Nieuwslicht op en werd er eindredacteur van. Vanaf het begin van Pauw & Witteman werkte Van den Heuvel er drie jaar als samensteller.

Daarna was hij betrokken bij de oprichting van Joop en een van de twee eindredacteuren van het documentaire-drieluik 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap', waar hij ook het boek 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Oude waarden in nieuwe tijden' over schreef. Dat boek werd geselecteerd voor de longlist van de Socratesbeker, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. Sindsdien is hij eindredacteur van diverse televisieprogramma’s bij BNNVARA zoals ‘Witteman ontdekt’ en ‘Groeten uit Holland’ en ‘Dat had je gedacht’ van Human.

Lidmaatschapsgeld

Wordt het geen tijd om trots te zijn op ons mooie Nederland, dat alleen maar zo presteert dankzij uw en mijn lidmaatschapsgeld

Bij mij in de stad is een voetbalvereniging. Leden betalen lidmaatschapsgeld en kunnen in ruil daarvoor gebruik maken van de faciliteiten van de vereniging. Er is een regeling dat mensen die wat minder draagkrachtig zijn korting krijgen. Daar wordt wel eens over gemord door een deel van de leden dat niet voor die korting in aanmerking komt, maar in meerderheid vinden de leden het toch belangrijk dat iedereen mee kan doen.

De vereniging heeft een door de leden gekozen bestuur, dat het geld van de vereniging beheert. Daarvan worden de voetbalvelden onderhouden, de douches in de kleedkamers gerepareerd als dat nodig is en er worden nieuwe lampen gekocht als die versleten zijn. Soms roept het bestuur de hulp in van de leden, bijvoorbeeld om bardiensten te draaien in de kantine. Andere klussen zijn te ingewikkeld voor de leden. Om een nieuw pad vanaf de parkeerplaats aan te leggen wil het bestuur dan ook een bedrijf inhuren.

Er is door een aantal leden wel eens voorgesteld om het lidmaatschapsgeld te verlagen. Maar ze wilden tegelijkertijd wel graag een nieuw pad vanaf de parkeerplaats. Want het oude was levensgevaarlijk met al die scheefgezakte tegels. Er waren tenslotte al een aantal mensen gestruikeld. Een had er zelfs zijn been door gebroken. Dat was niet goed vond iedereen. En eigenlijk waren ze toch eigenlijk ook wel trots op hoe mooi hun vereniging dankzij hun lidmaatschapsgeld eruit zag.

Mensen zijn van nature geen individueel levende wezens. Mensen zijn van nature wezens die floreren als ze samen leven. Vandaar dat we ons al vroeg in samenlevingen hebben verenigd.

In ons land betalen de inwoners lidmaatschapsgeld en in ruil daarvoor kunnen ze gebruik maken van de faciliteiten in het land. Er is een regeling dat mensen die wat minder daadkrachtig zijn korting krijgen. Daar wordt wel eens over gemord door een deel van de inwoners die niet voor die korting in aanmerking komt, maar in meerderheid vinden de Nederlanders het toch belangrijk dat iedereen mee kan doen.

Het land heeft een door de inwoners gekozen bestuur, dat het geld beheert. Daarvan wordt het huisvuil opgehaald, de riolering gerepareerd en nieuwe snelwegen aangelegd als dat nodig is. Soms roept het bestuur de hulp in van de inwoners, bijvoorbeeld om mantelzorg te verlenen. Andere klussen zijn te ingewikkeld. Nieuwe snelwegen worden dan ook door professionals aangelegd.

Er is door een aantal inwoners wel eens voorgesteld om het lidmaatschapsgeld te verlagen. Maar ze willen tegelijkertijd wel graag dat hun snelwegen worden gerepareerd. Want sommige oude zijn levensgevaarlijk met al gaten die er zijn ingevroren. Dat heeft tenslotte al tot een aantal ongelukken geleid. Dat is niet goed vindt iedereen.

Nederland presteert bijzonder goed in vergelijking met veel andere landen. We doen het goed op het gebied van onderwijs, levensverwachting en kinderwelzijn. We hebben relatief weinig last van bijvoorbeeld criminaliteit en drugsgebruik. Wellicht dat het goed is om trots te zijn op ons mooie Nederland, dat alleen maar zo presteert dankzij uw en mijn lidmaatschapsgeld.


Laatste publicatie van MaartenvandenHeuvel

  • Vrijheid, gelijkheid, broederschap

    Oude waarden in nieuwe tijden

    2014


Geef een reactie

Laatste reacties (35)