2.341
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Liefde is als een medicijn

Liefde maakt ons allemaal sterker

Liefde, het gaat allemaal om de liefde. Er zijn mensen die denken op te vallen door te zeggen dat ze er niet in geloven. Die snappen er niets van, want daar gaat het niet om. Het gaat erom of de liefde in jou gelooft en bereid is je te verrassen. Want liefde is als een medicijn voor mensen. Dat blijkt onder andere uit een Duits onderzoek, waaruit zou blijken dat de liefde mensen sterker maakt. Ze kunnen het leven beter aan.

Een onderzoek hierover werd deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Personality gepubliceerd.

De onderzoekers concentreerden zich op neurotische persoonlijkheden. Wat gebeurt er met hen als ze in een romantische relatie terecht komen? Maar laten we eerst even kijken naar wat de onderzoekers onder een neurotische persoonlijkheid verstaan. Mensen met neurotische trekken zijn banger, onzekerder en ergeren zich snel. Ze hebben aanleg tot depressie en vaak een laag gevoel voor eigenwaarde, waardoor ze alles negatief interpreteren en in het algemeen niet tevreden zijn met hun lichaam en/of hun leven.

Wat gebeurde er als de liefde zich in hun leven aandiende? Dat probeerden de onderzoekers uit te vinden door 245 stelletjes 9 maanden lang te volgen en om de drie maanden te interviewen. Vastgesteld werd daarmee hoe het met hun neurotische aard gesteld was en hoe tevreden ze waren over hun relatie. Bovendien moesten ze een verzonnen situatie van buiten beoordelen. Dat leek de onderzoekers belangrijk omdat met name gebeurtenissen van buiten de beoordeling van zichzelf en de relatie beïnvloeden. Ze hebben namelijk de neiging van negatieve impulsen sneller onderste boven te raken en in neutrale situaties daar een negatieve draai aan te geven.

De liefde bleek echter mensen met een neurotische persoonlijkheid sterker te maken. Geleidelijk veranderde hun karakter meer in de richting van stabiele persoonlijkheden die meer zelfvertrouwen hadden en positiever reageerden op impulsen vanuit de buitenwereld. Het belangrijkste was eigenlijk volgens de onderzoekers dat negativiteit kan worden afgeleerd.

Maar ja, negen maanden, dat is niet zo erg lang. Wat gebeurt er als het echte leven over die mensen heen rolt met de huwelijkstwisten, relatieproblemen, moeilijkheden met eventuele kinderen? Werkt het dan nog wel? Kun je telkens opnieuw verliefd worden op de partner die geleidelijk aan onderdeel van je probleem is geworden? Of moet je opnieuw verliefd worden op een ander en op die manier opnieuw je medicijn te krijgen? En wat gebeurt er als twee neurotische mensen verliefd worden op elkaar? Gaat het ze dan allebei beter af of allebei juist slechter?

En wie weet komt het allemaal niet door de liefde zelf, maar door het nieuwe begin: in het voorjaar lijkt het leven nieuwe kansen te bieden. Dan worden vogels, eekhoorntjes en andere dieren verliefd. Mensen misschien ook. Maar wat gebeurt er als het winter wordt?

Toch teken ik in voor de liefde op wat dan ook: op je kinderen, je kleinkinderen, je partner die je toch telkens weer weet te verrassen, op de eerste zondag in mei, op je moeder of desnoods op Conchita.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie