Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Liefde kan niet zonder lust

  •  
07-06-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over biochemie
Waar gaat het om in de liefde? Het begint natuurlijk met lust. Iedereen die anders beweert ontkent iets heel basaals en begrijpt iets erg belangrijks niet helemaal. Je kent een persoon die je net ontmoet hebt helemaal niet. Dus geen gezeur over leuke persoonlijkheid, geen verhalen over goede gesprekken. Er is gewoon een hormonaal feest in je lijf aan de gang: oestrogeen, testosteron, dopamine, epinefrine, fenylethylamine. Stirred not shaken please.
Je hart slaat over, je komt adem tekort en er is maar een ding in je gedachten. Het is obsessief en gelukkig voor jou verandert dat. Er ontstaat later ook een emotionele band en natuurlijk blijven de seksuele verlangens, maar de hormonale mix wordt anders en het is allemaal wat minder obsessief. Daarna volgt de periode van aanhankelijkheid en vriendschap die gebaseerd is op de aanwezigheid van een hoop knuffelhormoon – oxytocine – en met regelmaat vrijen is dan vooral belangrijk om te zorgen dat er steeds veel van dat hormoon vrij komt.
Chemische speeldoos Tot zo ver de chemische speeldoos voor beginners. We zijn die stoffen niet, maar ze ondersteunen ons gedrag dat we voor een deel zelf kiezen. Op den duur kan een relatie wat saai worden omdat je meer vrienden geworden bent dan minnaars. Minder lusthormonen. Verlangen naar die tijd kan wel eens opduiken en wat moet je dan doen? Er zijn heel wat mogelijkheden die je allemaal zelf kunt bedenken, maar eentje is heel interessant, en hoewel ik het leuk vind om elke dag te verwijzen naar recent onderzoek, heb ik nu een onderzoek uit 1974 om iets uit te leggen. Het gaat over de relatie tussen angst en lust.
Het onderzoek is bekend geworden onder de naam het Capilano Brug onderzoek. Mannelijke proefpersonen werden in twee groepen verdeeld en moesten een brug oversteken. De ene was een degelijke veilige brug (een niets aan de hand brug). De andere zag er niet zo veilig uit. Lage leuningen, hier en daar gaten tussen de planken zodat je grote stappen moest maken, en de brug wiebelde en zwaaide heen en weer (de avontuurlijke brug). Aan het einde van de brug stond een aantrekkelijke dame te wachten.
Impuls De mannen die de avontuurlijke brug waren overgestoken en vol met hormonen zaten die ook bij de lust vrijkomen wilden wel een afspraakje met de betreffende dame maken, vroegen haar telefoonnummer of deden een briefje in haar tas. De niets aan de hand brug zorgde niet voor die impuls bij de mannen.
Sindsdien is er keer op keer een verband tussen lust en angst c.q. spanning aangetoond. Die spanning zul je dus in je relatie moeten houden om de juiste hormonenmix te krijgen. Ze zeggen dat ook wel eens: je moet werken aan je relatie. Ja, je moet hem spannend houden. Niet door haar van de brug te gooien, maar door met leuke voorstellen te komen. Routine, voorspelbaarheid, saaiheid zijn dodelijk voor de lust en dus op den duur ook voor de liefde.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.