520
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Liefde tussen ruziemakers

Kibbelende stellen moeten gewoon geduld hebben: het gaat over

Net getrouwd en veel ruzie? Er is hoop. Al een paar jaar bij elkaar, maar dezelfde ruzies blijven maar terugkomen? Er is hoop. Als je lang genoeg bij elkaar bent dan worden de ruzies steeds minder. Onderzoekers van de San Francisco State University herkennen een patroon.

Daarvoor volgden ze 127 paren die al lange tijd getrouwd waren (en die dus zaten in wat je de middelbare leeftijd noemt) gedurende 13 jaar. In die periode werden regelmatig gesprekken van ongeveer 15 minuten op video opgenomen en dat materiaal werd gebruikt om te analyseren hoe ze met elkaar communiceren.

In een relatie is er vaak een die niet helemaal tevreden is met de relatie en de ander die er gelukkig mee is. Die eerste wil van alles veranderen en die tweede wil het houden zoals het is. Wie iets veranderen wil begint daar telkens opnieuw over.
“Ik snap niet dat we elke zondag naar jouw moeder moeten.”
 “Waarom bemoei je je altijd met de manier waarop ik rij?”

Omdat mensen nu eenmaal moeilijk te veranderen zijn worden die onderwerpen – en ook heel wat minder onschuldige – telkens weer ter discussie gebracht. Als er een aanleiding is komt het weer aan de orde, en het hangt soms samen met een heel netwerk van irritaties.

De partner die minder dominant is en zich ongelukkig voelt bij de gesprekken, bang wordt in het mijnenveld, probeert die te ontwijken. Hij of zij trekt zich terug.  Dat gebeurt door het gesprek op een ander onderwerp te brengen. Dat soort gesprekken noemen de onderzoekers eisen-terugtrekken gesprekken en de onderzoekers noemen ze ‘toxisch’ (giftig) voor de relatie. Het leuke nieuws van dit onderzoek is dat die steeds minder voorkomen bij ouder wordende koppels.

Het is niet goed te onderscheiden of het komt omdat ze ouder en wijzer worden of omdat ze al zo lang bij elkaar zijn. Hoe dan ook, ze vermijden de mijnenvelden ten gunste van positievere ervaringen in de jaren die ze nog samen hebben. En het lukt zelfs om juist van die ergerlijke eigenschappen van de ander te houden, want dat is toch wel typisch ‘hem’ of ‘haar’.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Het belang van de groepsnorm

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie