1.103
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Liefje, waar denk je aan?

Jonge mensen weten goed wat er in hun partner omgaat, maar naarmate je ouder wordt verlies je die capaciteit geleidelijk 

Het is wel handig als je met iemand leeft en je een beetje gevoel hebt voor wat er in hem of haar omgaat. Daar hebben mensen voelsprieten voor. Hoe doen ze dat precies? Het lezen van de gezichtsuitdrukking lijkt een belangrijk instrument daarvoor. Uit onderzoek blijkt nu dat jonge mensen daar redelijk goed in zijn, maar dat ouderen die capaciteit geleidelijk verliezen.

Toch weten ook ouderen goed wat er in de ander omgaat. Hoe gaat dat in zijn werk?

Onderzoekers beoordeelden 100 paren. Een deel was tussen de 20 en 30 en een deel was tussen de 69 en 80 jaar oud. Eerst lieten ze de proefpersonen testjes doen waarbij het beoordelen van de gelaatsuitdrukking werd getoetst. Ouderen waren daar duidelijk minder goed in.

Leven ze dan als zombies naast elkaar? Nee, op oudere leeftijd lijkt het feit dat je elkaar al lange tijd kent belangrijker te worden. Dat werd duidelijk door het tweede deel van het onderzoek. Twee weken lang, zes keer per dag kregen de proefpersonen een signaal op hun smartphone. Vervolgens moesten ze hun eigen emoties en die van hun partner aangeven.

Waren ze bij elkaar in de buurt en konden ze elkaars gezicht zien, dan bleken ouderen minder goed in emotieherkenning dan jongeren, maar bij elkaar vandaan bleken jongeren en ouderen even goed de emotie van hun partner in te schatten. Dat gebeurt op basis van veel meer informatie, waaronder het feit dat ze elkaar goed kennen.

Dat naarmate je ouder wordt je zenuwstelsel steeds meer capaciteiten verliest, weten we wel. Maar als je zestig jaar bij elkaar bent ken je elkaar zo goed, dat je nog voldoende in huis hebt om elkaars gevoelens te kennen. Het wordt dramatisch als ook dat niet meer mogelijk is, door dementie bijvoorbeeld. En dan vooral als het bij een van de partners gebeurt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Depressief door je werk

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)