4.900
45

Bestuurslid GroenLinks Leiden

Gerard Krol woont in Leiden en is daar bestuurslid bij de lokale GroenLinks afdeling. Hij kan niet tegen onrecht en al helemaal niet tegen onjuiste of misleidende informatie. In het dagelijks leven werkt hij als manager in de IT.

Lieve Telegraaf, fouten moet je rectificeren

De politie, die in eerste instantie het verkeerde getal publiceerde, heeft keurig gerectificeerd. Nu jullie nog

Lieve Telegraaf,

Ik schrijf deze brief in de hoop dat jullie er wat van kunnen leren; misschien kunnen we er zelfs allemaal wel wat van leren.

Wat zijn jullie? Een grote landelijke krant, met een oplage van 350.000 exemplaren. Jullie schrijven niet voor de linkse grachtengordelelite. Jullie schrijven voor de “gewone” man of vrouw. Dat is goed. Niemand wil dat het nieuws eenheidsworst wordt.

Op een bepaalde manier zijn jullie de echte hipsters. Jullie gebruikten clickbait titels “before it was cool”. Ook offeren jullie zonder probleem een volledige voorpagina op om ergens groots de aandacht op te vestigen. Daarnaast heb ik er geen moeite mee als er duiding wordt gegeven aan het nieuws. “Hoe erg is dit? Hoeveel last heb ik ervan?” zijn terechte vragen die lezers zich stellen. Nieuws zal nooit volledig objectief zijn, en die illusie moeten we ook niet hebben.

De droom die ik wel heb is die van de rechtvaardige, eerlijke en open wereld. Een wereld waarin we het eens kunnen worden over feiten, zodat we er daarna een constructief debat over kunnen hebben. Dit is geen wereld waarin het niets uitmaakt dat een getal volledig verkeerd is. Dit is ook geen wereld waarin een handvol anonieme bronnen en een stel anekdotes een goed beeld geven van wat er gebeurt.

Waarden en onwaarheden worden door jullie regelmatig door elkaar gemengd tot een angstaanjagend geheel. Elke zin en elk woord wakkert het gevoel van onbehagen aan. Na het lezen van zo’n artikel ben je niet wijzer over de wereld, maar ben je er wel banger voor.

Ik weet niet of we eruit kunnen komen. Het enige dat ik jullie kan vertellen is dat er met eerlijk werk een prima boterham te verdienen is. Zo’n Wob-verzoek over een gevoelig onderwerp, dat is nieuws! Even netjes alles uitzoeken, opschrijven zonder keihard te veroordelen, en je hebt een goedverkochte krant.

Ik begrijp best dat het moeilijk is om deze stap te zetten.

Zullen we afspreken dat jullie in eerste instantie kritisch kijken naar alle gegevens, en zorgen dat deze kloppen? Laten we beginnen met de 10.000 onterecht beschuldigde statushouders. Misschien was het de politie die in eerste instantie het verkeerde getal publiceerde, maar zij hebben keurig gerectificeerd. Nu jullie nog.

Als dat geregeld is gaan we werken aan de andere uitspraken die de verdeeldheid in de samenleving alleen maar vergroten. Het is een lange weg, maar zolang we stappen blijven zetten komen we er wel.

We houden contact.

Groeten,

Gerard

Deze open brief verscheen eerder op de website van Gerard Krol

Geef een reactie

Laatste reacties (45)