2.349
32

Historicus en publicist

Rutger Bregman (23) is historicus en publicist. Hij schrijft onder andere voor nrc.next en Het Parool. In maart 2012 verschijnt zijn boek 'Met de kennis van toen. Actuele problemen in het licht van de geschiedenis' bij de Bezige Bij. Eerder publiceerde hij ‘Hoe haal ik mijn tentamen?’ bij uitgeverij Van Gorcum.
Bregman volgen? Dat kan op Twitter: @rcbregman

Liever een drol dan een boerka

Zo zou een pleidooi voor het boerkaverbod er ongeveer uit moeten zien

Vanochtend werd ik wakker met een heerlijk veilig gevoel. Vandaag kan ik gewoon de boodschapjes doen zonder dat ik het risico loop een wandelende tent tegen te komen. En als ik er toch een zie, dan bel ik meteen de sterke arm. Die zullen die islamitische stoflap wel eens even een forse bekeuring geven. Laatst zat er iemand in mijn portiek te poepen, dat was best vervelend. Maar ik vind het niet meer dan terecht dat de boerkaboete drie keer hoger wordt (380 euro) dan de boete op wildplassen (120 euro). Een drol, daar kun je nog over heen stappen. Maar aan de boerka ontkom je niet. Het is, zoals minister Spies ook op de televisie zei, een ‘gevaar voor de openbare orde’.

Laatst hadden ze mijn muur beklad met graffiti. Maar ja, die jongens bedoelen het heel niet slecht hoor, dus 120 euro boete leek ook mij meer dan genoeg. Voordat de poep er lag had ik trouwens ook wel eens last van hangjongeren in mijn portiek. Ik kon er niet van slapen, zoveel herrie maakten ze. Uiteindelijk kregen ze een boete van 85 euro wegens ‘rondhangen zonder redelijk doel’. Fijn dat ze die jongens hebben aangepakt, maar ik voel me pas echt veilig nu ik niet meer bang hoef te zijn voor een boerka in mijn blikveld.

Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nog nooit een boerka heb gezien. Maar Stef Blok van de VVD zei  laatst op de televisie: ‘je ziet de boerka oprukken’. De antropoloog Mieke Moors heeft het onderzocht en die zegt dat er maar 150 zijn in heel Nederland.  Maar ik hoorde ook dat antropologie een linkse hobby is, dus dat zal ze wel uit haar duim hebben gezogen. Veel van de boerkavrouwen worden onderdrukt door hun mannen en mogen niet naar buiten; misschien dat we ze daarom niet zien bij de Super de Boer.

Ik zou bijna gaan twijfelen aan het nut van het boerkaverbod, maar minister Spies zegt dat haar wet van ‘onvoorstelbaar groot belang’ is. Nou ja, ik ben ook maar een eenvoudige schoenenlapper, weet ik veel hoe de onvoorstelbaar grote belangen van Den Haag in elkaar zitten. Gelukkig weten ze daar precies hoe het voor de mensen in het land voelt. We maakten ons thuis nog wel even zorgen over wat er nu met het Sinterklaasfeest zal gebeuren. Mag de Sint nog wel zijn baard dragen? En hoe zit het met het carnaval?

Gelukkig heeft de minister een uitzondering gemaakt voor de echt Hollandse tradities. Dus ik ga straks lekker in een boerka carnaval vieren. Gewoon als grap hoor, ik zag dat de ‘Webshop Feestkleding 365’ ze al verkoopt. Echt fijn dat zoiets gewoon kan in Nederland. Reken maar dat die woestijnnomaden daar niets van snappen; hoe mooi het is om in een vrij land te leven. Nu ga ik de boodschapjes doen.

Volg Rutger Bregman op Twitter
Dit artikel verscheen eerder in nrc.next

Geef een reactie

Laatste reacties (32)