2.949
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Liever een rotrelatie dan geen relatie

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de angst om alleen te blijven

Het begint al met Walt Disney. Die leert aan kleine meisjes dat er voor iedereen een man is die op ze wacht. Dat is de ware. Maar waarom verdorie nemen zoveel vrouwen dan genoegen met minder? Onderzoekers uit Toronto vonden dat interessant genoeg om het te onderzoeken. Het antwoord is vrij simpel: omdat ze bang zijn alleen te blijven. “If you can´t be with the one you love, then love the one you’re with”, zingt Stephen Stills (bekend van bands als Crosby, Stills, Nash and Young en Buffalo Springfield) dan ook.


Interessant aan de resultaten van het onderzoek is dat dit voor zowel mannen als voor vrouwen geldt. Dus misschien hebben jongens ook naar Assepoester en Belle en het Beest gekeken. De angst voor eenzaamheid, daar gaat het om. En als de ware niet op komt dagen dan schakelen zowel mannen als vrouwen voor de zekerheid maar over op plan B.

Eenzaam
De onderzoekers kwamen hierachter door vragenlijsten aan verschillende groepen mannen en vrouwen voor te leggen: studenten, maar ook andere mensen van uiteenlopende leeftijden in de VS en Canada. Ze blijven uit angst eenzaam te zijn in relaties waarin ze helemaal niet gelukkig zijn, en ze gaan uit met mensen die niet ‘goed’ voor ze zijn. Uit het onderzoek blijkt dat men liever een slechte relatie heeft dan eenzaam te zijn.

Wat is het Walt Disney verhaal voor de wat grotere meisjes? Dat is denk ik Sex in the City. Dat gaat over de lange zoektocht naar de ware (mister Right), die helemaal niet blijkt te bestaan of die zichzelf ook zo perfect vindt dat hij genoeg aan zichzelf heeft. Er moet toch iets zijn tussen de ware liefde die niet zo ideaal blijkt en genoegen nemen met de eerste de beste.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: De verschillende ‘bedrading’ van mannen- en vrouwenhersenen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)