12.801
264

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Liever ondermijnt hij heel land dan de banken

Han van der Horst over Dijsselbloem en de Grieken: 'erger dan een misdaad, het is een fout'

Het is toch wat. Richt je een bloedbad aan onder Europese toeristen om je vervolgens te laten doodgooien door een bouwvakker. Of je onthoofdt je chef waarna je een vergeefse poging doet om een fabriek van chemische gassen op te blazen. Doet ondertussen een parmantige wijsneus met een muizengezicht de positie van het Westen misschien meer schade dan jij en al je mede-jihadstrijders in twee jaar konden aanrichten.

Dat is toch wel de voorlopige conclusie die wij op maandag kunnen trekken: het ziet er naar uit dat Dijsselbloem en de zijnen de strategische positie van de Europese Unie ernstig hebben verzwakt. Tel maar op: de beurs gaat onderuit. De rentes op de staatsleningen van de zwakke eurolanden zoals Portugal, Spanje en Griekenland zelf beginnen weer omhoog te gaan, terwijl de beleggers zich richten op Duits en wie weet ook Nederlands staatspapier. Daardoor stijgen de financiële verplichtingen van de landen die dit juist moeilijk kunnen hebben. Dat lijkt op het scenario van 2008 toen de financiën van zoveel staten in het ongerede raakten omdat zij hun banken moesten redden. Ook daardoor is de machtspositie van het westen zwaar aangetast.

Eurogroup meeting 13.05.2013Toen partijvoorzitter Mao Ze Dhong schreef: macht komt uit de loop van een geweer, had hij daar au fond wel gelijk in maar uiteindelijk is economische macht belangrijker en wat dat betreft heeft Europa behoorlijk moeten inboeten. Dat dreigt nu weer te gebeuren. 

Alle deskundigen en alle machthebbers beweren om strijd dat er weinig aan de hand is. De ECB staat klaar om met massale gelduitdelingen (die u en mij overigens nooit bereiken) erger in de Eurozone te voorkomen. Men zal de gevolgen van het Grexit wel weten in te perken. Uiteindelijk zal het business as usual zijn, behalve voor de Grieken die hun treurig lot dan hebben verdiend. En wie weet zeggen ze zondag toch ja, wat ze niet zullen doen, want ochi (nee) heeft een bijzondere en heldhaftige klank, sinds dat in 1940 het antwoord was op de agressie van Mussolini en later Hitler. Maar zelfs met een ja blijven oninbare schulden oninbaar. 

Dit Griekenland wordt derhalve hoe dan ook gedestabiliseerd. Het is wel een der hoofdtonelen van het vluchtelingendrama rondom de Oude Wereldzee. Daar blijft het niet bij. Het moderne Griekenland was in de negentiende eeuw nooit ontstaan zonder de consequente, royale en daadkrachtige hulp van de tsaren. Deze geloofsbroeders konden wel een bondgenoot gebruiken aan de kusten van de Middellandse Zee, bijvoorbeeld om havens te bieden voor de Russische vloot. Nu al maakt Poetin aanstalten om die grote broerrol over te nemen. Daardoor kan de Navo op de zuidoostflank verzwakt worden. 

Tegenover Griekenland en Kreta aan de andere kant van de zee liggen Egypte en het nieuwe steunpunt van de Islamitische Staat Libië. Griekenland is dan ook bij uitstek het gebied waar Europa in de huidige geopolitieke context en met de huidige bedreigingen geen rotzooi kan gebruiken. Juist daarvoor leggen de monomane onderhandelaars in Brussel de voedingsbodem door te blijven staan op het innen van oninbare schulden. Dijsselbloem wil graag hun woordvoerder blijven,  met – om Renate Rubinstein te citeren – die uitgestreken voortreffelijkheid van hem. 

En dat alles omdat men in Brussel denkt dat de kiezers dom zijn. Om hen te paaien houden de onderhandelaars van de EU vol dat Griekenland aan zijn verplichtingen moet voldoen – tegenover de belastingbetalers immers, want anders wordt te duidelijk wat in feite gebeurd is: de banken hebben kans gezien hun kwade schulden door te schuiven aan de belastingbetalers en die mogen niet te massaal tot het inzicht komen dat zij de dupe zijn en het verlies gaan nemen. Liever ondermijnt men een heel land. Liever verzwakt men de positie van Europa en het westen in de strijd met zijn talrijke vijanden dan dat men deze werkelijkheid eerlijk onder ogen ziet. Daar is die nepkalief in Raqqua maar een kleine krabbelaar bij. 

Ooit zei Charles-Maurice de Talleyrand over een spectaculaire misstap van zijn meester Napoleon: C’est pire qu’un crime, c’est une faute… Het is erger dan een misdaad. Het is een fout. 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

cc-foto: EU Council Eurozone


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (264)