4.826
104

Fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer

Mei Li Vos werd bekend als één van de oprichters en de voorzitter van het Alternatief Voor Vakbond (AVV). Een vakbond die opkomt voor die groepen die door de traditionele vakbonden weinig worden vertegenwoordigd, zoals freelancers en flexwerkers. In 2007 nam ze voor de PvdA zitting in de Tweede kamer. Inmiddels is ze fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. (Foto door: Ilona Hartensveld)

Links gelooft in vrijheid

Je hoeft katholieke scholen niet af te schaffen om de macht van de paus te breken, leerden we in Nederland

cc-foto: guercio

Het prettige aan het manifest Vrij Links van Asis Aynan, Femke Lakerveld, Eddy Terstall en Keklik Yücel is dat ze het vrijheidsstreven van links benadrukken. Te vaak wordt het begrip vrijheid door rechts gekaapt. Denk alleen maar aan de partijnaam van Wilders.

Jammer daarom dat het manifest zich louter richt op het afpakken van vrijheden. De auteurs willen af van de vrijheid van godsdienst en onderwijs. Ze zien religie als bron van kwaad. Die vrijheid is ze gegund maar je bevrijdt mensen niet uit verstikkende regels door via wet te regelen hoe ze moeten leven.

Veel linkse mensen zijn gelovig en hebben daar het volste recht toe. Weinig erger dan een staat die vertelt hoe je moet leven en denken. Dwang hoort niet in het rijtje vrijheid, gelijkheid en broederschap. Je hoeft katholieke scholen niet af te schaffen om de macht van de paus te breken, leerden we in Nederland. Zo heb je ook geen religieverboden nodig om te ontsnappen aan sociale druk, van ramadan-plicht tot maagd blijven en kledingvoorschriften.

Onderdrukken van religie werkt niet, weten we sinds Alva. Links leert mensen zichzelf te bevrijden met onderwijs, bewustmaking, kritisch denken, opkomen voor hen die zich los willen maken uit hun omgeving en het uitdragen van progressieve ideeën en levensstijlen. Doorbreek taboes met seksuele voorlichting, stimuleer emancipatie, steun verlichte geesten en bescherm tegen sociale dwang met wegloophuizen en opvang.

Het zijn methodes die links in de jaren ’70 en ’80 met succes heeft toegepast maar helaas vaak door rechts ongedaan zijn gemaakt. Herstel ze in eigentijdse vorm. Daar worden niet alleen de gelovigen maar de hele samenleving beter van. Godzijdank.

Mei Li Vos
Francisco van Jole

Deze opinie werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant.


Laatste publicatie van MeiLiVos

  • Politiek Voor De Leek

    Een Insideverslag Van Een Outsider

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (104)