4.625
166

Columnist

Kevin Levie (1986) schrijft over politiek en technologie. Hij is actief binnen links van links en was eerder o.a. voorzitter van de SP Rotterdam. Hij woont in Amsterdam en werkt als ZZP'er in de ICT.

Links moet zich niet tot linkse kerk máken

In reactie op Chris Klomp: Een superioriteitsgevoel van een linkse elite ten opzichte van een deel van de bevolking, is het failliet van links.

Geert Wilders voert een offensief tegen ‘de linkse kerk’, tegen multicultiknuffelende subsidievreters. De Hardwerkende Nederlander zou voortdurend worden gefrustreerd en uitgekleed door een linkse elite.

Op de verkiezingsavond van 9 juni sprak Wilders zelfs over een ‘stille meerderheid’ die zich eindelijk had laten horen. Je afzetten tegen een vermeende linkse elite is een uitstekende manier van framing van politieke tegenstanders, die eerder in de VS door de Republikeinen succesvol is toegepast. Dat wil niet zeggen dat die tegenstelling – een linkse elite versus een rechts volk – ook de waarheid is. Of althans: de waarheid zou moeten zijn.

‘Niets mis met de elite’, opent een artikel van Chris Klomp op Joop.nl. Klomp doet als journalist goed werk, en heeft een mening over criminaliteit en strafrecht waar ik het vermoedelijk grotendeels mee eens ben. Maar in zijn stuk lijkt hij impliciet een deel van dat ‘linkse elite’-frame van Wilders over te nemen: hij beschouwt zichzelf als onderdeel van een elite van verstandige mensen waartegen anderen zich afzetten, en onderbouwt zijn eigen elitaire positie met het citaat ‘Wat niet begiftigd is met verstand, kan niet worden geregeerd door verstand’.

Onder normaliter verstandige linkse mensen wint een dergelijke houding steeds meer terrein. Men distantieert zich actief van een bepaalde – abstracte – onderklasse, die het niet kunnen of willen begrijpen, en identificeert zichzelf met een postmaterialistische verlichte linkse elite. Dick Pels beschrijft bijvoorbeeld ‘een groeiende kloof tussen betrekkelijk homogene subculturen: het SBS6-Telegraaf-Radio 538-kamp versus het VPRO-NRC-Radio 4-kamp, waarbij in het eerste materialistische, autoritaire en nationalistische waarden prevaleren en in het tweede postmaterialistische, libertaire en kosmopolitische waarden’.
Dat GeenStijl en Wilders een kloof construeren tussen hardwerkende Nederlanders en een linkse grachtengordelelite is één ding. Dat wil nog niet zeggen dat die kloof daarmee werkelijkheid is, laat staan dat linkse mensen hem zouden moeten versterken. Dat gebeurt echter wel, met name door GroenLinksers en D66’ers. Zij zeggen trots: wij zijn de verlichte hoogopgeleide kosmopolieten die weten hoe het zit, en daar tegenover staan de laagopgeleide autoritaire PVV-stemmers die zich verschansen achter de dijken en bijvoorbeeld, zoals in het verhaal van Klomp, zonder enige kennis van zaken hogere straffen eisen.
Een dergelijk superioriteitsgevoel van een linkse elite ten opzichte van een deel van de bevolking, is het failliet van links. Niet alleen omdat je je daarmee actief distantieert van een grote groep mensen die eigenlijk om sociaal-economische redenen links zou moeten stemmen; maar vooral omdat je daardoor meegaat in een meritocratisch vertoog dat geen enkel recht doet aan de werkelijkheid: bepaalde mensen zijn gewoon dom, hebben daar zelf voor gekozen, en zullen nooit veranderen. Weg is dan de schuld, weg is de medeverantwoordelijkheid voor tekorten in wat het onderwijs de mensen leert, voor tekorten in het oplossen van concrete problemen in oude stadswijken, voor een democratisch tekort dat zorgt dat mensen zich niet gehoord voelen. Dat zijn dan niet langer problemen van de maatschappij als geheel, maar slechts problemen in de hoofden van mensen die het niet snappen.
Ik ben zelf ook onderdeel van wat rechts de linkse elite noemt. Ik kan nadenken en lees of schrijf graag ingewikkelde stukken; ik ga graag af en toe naar culturele evenementen; en ik weet dat thee drinken en allochtonen knuffelen best leuk kan zijn. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat mijn realiteit anders is dan die van veel andere mensen. Mijn kennis geeft juist een verantwoordelijkheid om na te denken over een maatschappij waar groepen mensen zich niet langer gefrustreerd maar juist ingesloten voelen. Op het moment dat ik mezelf op basis van mijn opleiding of kennis als beter dan anderen zou gaan beschouwen, moet u mij vooral een spuitje geven. Ik zie mezelf niet als lid van een gesloten linkse kerk, maar van een gastvrije begripvolle linkse evangelische beweging.

Geef een reactie

Laatste reacties (166)