2.137
38

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Links of rechts Europa bestaat niet

Ondemocratisch Europa wel

Het onlangs opgerichte Burgerforum, door JOOP omschreven als ‘een groep boze blanke mannen’ heeft de verhoudingen tussen links en rechts weer eens aardig op scherp gezet. Linkse verwijten over de eenzijdig samengestelde (want voornamelijk mannelijke) ‘posse’ die gaat strijden voor een referendum over de bevoegdheden van de EU zijn natuurlijk terecht, maar leiden tegelijkertijd wel af van de kern van de zaak. Los daarvan hoop ook ik in de toekomst wel meer vrouwen te zien in het Burgerforum.

Op de website van het Burgerforum staat het volgende: “In 2005 stemde ruim 61% van de Nederlandse bevolking tegen de Europese Grondwet. Toch is de macht van de EU sindsdien sterk toegenomen. Ook de eurocrisis leidt weer tot ingrijpende machtsoverdracht van Nederland aan de EU, onder meer op het gebied van begroting en budget.”

Of je nu links of rechts bent, religieus of atheïst, een bouwvakker of een werkzoekende ex-PVV’er, kalend of de trotse drager van een blauw geverfde hanekam met roze strikjes: wat in de bovenstaande quote valt te lezen raakt iedereen. Het is in feite een apolitieke kwestie, er valt geen links/rechts sticker op te plakken. De vraag is dan ook wat we als samenleving opschieten met gekibbel over de vorm om het maar niet te hoeven hebben over de inhoud: een ondemocratisch Europa.

Politiek sta ik links van het midden, daarnaast ben ik voor een federaal Europa – mits democratisch. Ik vind Peter Breedveld doorgaans briljant maar lees ook de columns van Jan Bennink gretig, een combinatie die niet schijnt te mogen in dit land. Ik schrijf voor een links nest omdat ik me kan vinden in de koers van Francisco Van Jole maar de memoires van de überliberaal Frits Bolkesteijn in Elsevier volg ik met grote interesse.

Denken in politieke extremen leidt doorgaans niet tot oplossingen, wel tot verstarring en uiteindelijk via stagnatie van ideeën tot dogma’s: zie de totaal verzuurde verhoudingen in politiek V.S. Ook in Nederland irriteer ik me al langer aan het klassieke links-rechts denken dat bij verkiezingen immer de kop opsteekt. In de achterliggende decennia hebben de PvdA, het CDA en de VVD altijd samen geregeerd en dat wordt voor het gemak meestal even tijdelijk vergeten. Gezien de huidige welvaart in ons land ging dat kennelijk zo slecht nog niet.

Het zou links en rechts Nederland daarom sieren als ze de handen ineen zouden slaan om een belangrijk gezamelijk doel te bereiken, namelijk een democratisch Europa of desnoods een Europa zonder Nederland. De bevolking zou hierover moeten beslissen, niet een paar technocraten in Brussel. Alleen daarom al ben ik voor een referendum.

En ja, dan kun je als linkse kiezer van mening verschillen met een rechtse over immigratie, begrotingstekorten en nog wat zaken. Maar een goede besluitvorming over heikele onderwerpen begint bij democratie, niet bij oplegging van bovenaf. Ik heb het Burgerforum EU ondertekend, ik hoop u ook.

Volg Dennis L’Ami ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (38)