5.182
187

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Lokhomo

Uitlokking is strafbaar.

Artikel 47 lid 1 sub 2 van het Wetboek van Strafrecht zegt dat ‘zij die door misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen een feit opzettelijk uitlokken, als daders van dat strafbare feit worden gestraft’.

Toch wil de VVD in Amsterdam zogenaamde lokhomo’s inzetten. De laatste maanden zijn er een aantal incidenten geweest waarbij homo’s of lesbo’s in elkaar zijn gemept of anders lastig zijn gevallen. Dat is onacceptabel. Punt. Je blijft met je poten van iemand anders af, of die ander nu hand in hand loopt met zijn vriend of haar vriendin of een keppeltje of hoofddoek draagt.

Maar moet ter bestrijding daarvan andere onacceptabele middelen worden inzetten? Dat lijkt me niet.

Homogerelateerd geweld komt doorgaans voort uit een verstoord zelfbeeld: het gaat over seksualiteit en mannelijkheid. Dat los je niet op met de inzet van een lokhomo (of het ophangen van een camera), dat los je op door ongelooflijk veel aandacht te besteden aan seksualiteit in het onderwijs. Dat los je op door in het jongerenwerk in Amsterdam sterker in te spelen op de straatcultuur van bepaalde jongens, meestal tussen de 15 en 25 jaar, waar afwijking van een bepaalde norm niet wordt geaccepteerd.

Dat betekent niet dat er geen repressieve maatregelen genomen kunnen worden. De politie moet in uitgaansgebieden zichtbaarder aanwezig zijn, de  aangiftebereid moet omhoog en daarvoor is meer politie-inzet nodig. Maar moeten we na de lokfiets, lokhoer en lokoma nu ook de lokhomo gaan inzetten?

Dat is niet mijn Amsterdam.

Geef een reactie

Laatste reacties (187)