1.484
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

‘Losers’ hebben de beste relatie

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de beste manier om te ruziën binnen een relatie

Ruzies in je relatie zijn onvermijdelijk. Ze zijn niet leuk, maar wat voor invloed hebben ze op je geluksgevoel?

Vanmorgen kwam ik een onderzoek tegen waarin gekeken werd naar de rol van man en vrouw in huwelijksconflicten. Daaruit zou blijken dat relaties waarin vrouwen na een oplopende ruzie snel kalmeren en het vuur doven de gelukkigste zijn. Of mannen zich opwinden en opgewonden blijven doet er voor het geluk in het huwelijk eigenlijk niet toe. Het onderzoek werd gedaan bij meer dan tachtig paren van middelbare leeftijd en ouder. Het werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Emotion van 4 november 2013.

Ego
Nieuwsgierig naar meer onderzoek op het gebied van huwelijksgeluk ging ik op zoek. Er ging een wereld voor me open. Als partners vertellen over gebeurtenissen waarbij ze samen betrokken waren, en schilderen ze de ander telkens als degene af waardoor iets mis ging, dan is dat een teken dat het mis zit. Dat is vooral zo als de vrouw dat doet, want mannen blijken een veel te groot ego te hebben en voelen zich ongemakkelijk bij verhalen waarin ze volgens henzelf verkeerd afgeschilderd worden. Verder is de kans dat een van de partners doodongelukkig is in de relatie groot als de ander alle beslissingen neemt.

In relaties waar nooit ruzie wordt gemaakt blijkt het onderliggende conflict alleen maar groter te worden, daar is dus een grotere kans dat de partners doodongelukkig zijn. Als ze hun verstand erbij houden gaan ze snel uit elkaar of leren ruzie maken. Maar wel netjes, want zo blijkt uit ander onderzoek, als de boosheid en minachting blijven hangen, dan wordt het alleen maar erger.

Humor
Je zou elkaar de mogelijkheid moeten bieden eervol uit het conflict te komen en niet helemaal door het stof hoeven gaan. Relaties waarin de partners ook vrienden zijn bieden de beste kans op geluk en je hoeft niet eens dezelfde mening te hebben. Met humor de spanning kleiner maken, of iets uit het verleden ophalen kan helpen. Volgens veel onderzoekers hebben vrouwen de sleutel voor huwelijksvrede in handen. Dat is ook eigenlijk de boodschap van dat onderzoek in Emotion. Vrouwen controleren de emoties en mannen doen er niet zo toe, zoals ze er maatschappelijk steeds minder toe doen.

En is dat in alle culturen zo? Tussen al die onderzoeken vond ik ook nog een blog van Yasmin Mogahed. Het lijkt me de lieve Lita van de Aziatische migrantengemeenschap. Waar moet je naartoe met je zorgen over je huwelijk in een vreemde omgeving? Yasmin geeft raad. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven. Moet je de onderdanige vrouw spelen zoals in het land waar Yasmin’s wortels te vinden zijn? Is dat dan de oplossing? Dat lijkt zo als je haar teksten leest, maar als je goed oplet schrijft ze dat de beste relaties die tussen twee losers zijn, twee partners die niet zo nodig hoeven winnen, waardoor het huwelijk geen wedstrijd is.

Waar zouden we zijn zonder wetenschap? We zouden niet eens ons huwelijk goed weten te houden.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
 Porno kijken en kerkbezoek

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

cc-foto: Bugsy


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)