Laatste update 21:24
8.309
51

Fractievoorzitter SP Apeldoorn

Sunita Biharie werd geboren in Rotterdam (1980). Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijk actief en werkte onder andere mee aan de commissie Samson en voor Stichting STUK. Zij hoopt door het maken van lespakketten, het geven van interviews/workshops en het spreken op conferenties bij te dragen aan de bestrijding van kindermishandeling. Daarnaast is zij politiek actief bij de SP en Blogger bij Apeldoorn Direct. In 2017 werd ze lijsttrekker voor de SP in Apeldoorn.

Loverboys zijn het probleem, niet de meiden die erin trappen

Er zijn nep loverboys ingezet op de kermis van Apeldoorn. Bijna alle meiden gingen mee. De reacties? ‘Wat dom van deze meisjes’.

Foto: CC omgponies2

In Apeldoorn hebben stichting MEE, Stimenz, Veilig thuis en de politie een testje gedaan. Er zijn nep loverboys ingezet op de kermis van Apeldoorn. De meiden kregen onder andere een fotoshoot aangeboden. Wat blijkt? Bijna alle meiden gingen mee.

Een kleine greep uit de reactie’s die hierop kwamen:

‘We moeten onze meisjes beter informeren’, ‘wat dom van deze meisjes’, ‘ik hoop dat mijn dochter genoeg eigenwaarde mee heef gekregen dat ze niet met een vreemde mee zal gaan‘ en ‘ de meisjes zijn naïef’.

De volledige focus ligt dus op deze meiden. Alle oordelen en vooroordelen gaan ook allemaal over deze meiden. Maar niemand heeft getest hoeveel jongens er mee zouden gaan als zij een fotoshoot of iets dergelijks aangeboden zouden krijgen.

Ik vind het frame een beetje misselijkmakend. Moeten meiden altijd standaard wantrouwen? Moeten we meiden dan gelijk allemaal opsluiten? Want stel je voor dat ze leven en mensen vertrouwen. Dan zijn ze dom, naïef, of hebben ze geen eigenwaarde.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook dat we zeker meiden moeten voorlichten over loverboys en ze moeten wijzen op gevaren.

Maar wat ik vooral vind is dat we onze zoons moeten voorlichten en aanleren dat vrouwen geen handelswaar zijn. Is er al getest hoeveel jongens best geld als loverboy zouden willen bijverdienen? Loverboys zijn ook kinderen van iemand. Zij zijn ook klein geweest. Waar precies falen we als maatschappij en in de opvoeding?

Als jouw zoon geen loverboy is, dan heeft hij nog steeds een verantwoordelijkheid. Net zoals wij allemaal. Namelijk je ogen open houden en elkaar aanspreken als vrienden vrouwen als minder benoemen.

Nee, het loverboy probleem is niet alleen een probleem van meisjes. Het is veel breder. De meiden die meegingen zijn niet dom. Ze leven en dat is helaas in deze wereld niet mogelijk zonder als meisje constant na te moeten denken en te wantrouwen.

We hoeven niet onze meisjes beter te informeren. We moeten iedereen beter informeren en wat doen aan het beeld wat sommige jongens over meisjes hebben binnen onze maatschappij.

We hoeven onze dochters niet te leren dat ze niet in een rokje mogen lopen, we moeten onze zoons leren dat ze niet mogen verkrachten.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)