Laatste update 21:03
1.277
15

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Lula in de bak

De grootste krant van Brazilië, schreef dat Lula een martelgang had geënsceneerd

Lula
cc-foto: PdT

Lula zit vast in Curitiba. Hij heeft zich overgegeven aan de politie nadat hij zich eerst een paar dagen  had  verschanst  in het hoofdgebouw van de door hem gestichte metaalarbeidersvakbond in São Bernardo dos Campos vlak bij São Paulo. Duizenden aanhangers van de ex-president hebben een menselijk schild gevormd. Lula is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf omdat hij een appartement zou hebben aangenomen van een bevriende aannemer. Lula ontkent alles. Hij is de enige die gestraft wordt om een flat die niet van hem is, heeft hij gezegd.

Enkele dagen terug beval het Hooggerechtshof zijn arrestatie hoewel het hoger beroep nog loopt.

Lula wilde het er niet op aan laten komen. Hij was bereid zich over te geven nadat hij een mis had bijgewoond ter herdenking van zijn echtgenote Maria Leticia, die op 3 februari 2017 overleed. Tegelijk deden zijn advocaten een laatste poging om uitstel van arrestatie te bewerken. In tegenstelling tot eerdere berichten zal zijn cel geen televisie of minibar bevatten.

Tijdens de mis zijn twee iconische Braziliaanse evergreens gespeeld, Asa Branca en deixa a vida me levar.

Asa Branca is uitgegroeid tot de hymne van de miljoenen Brazilianen die uit het arme Noordoosten naar de grote steden in het zuiden zijn getrokken op zoek naar een beter leven. Lula komt zelf uit zo´n familie en ze vormen de grote meerderheid in zijn vakbond.

Deixa a vida me levar is ook zo’n lied. Het bevat de passage: “Ik beken dat ik arm geboren ben maar ik heb een edel hart”.

De Folha de S. Paulo, de grootste krant van Brazilië, schreef dat Lula een martelgang had geënsceneerd. Maar een martelgang is het in ieder geval. Voor hem, voor zijn aanhangers en ook wel voor het land.

Inmiddels beginnen de bekende Brazilianen zich op de sociale media te uiten, voor of tegen Lula. De actrice Regina Duarte publiceerde een fotomontage waarop een man een reusachtige button van de linkse PT wegduwt voor de wereldbol in het midden van de Braziliaanse vlag. De media houden bij wie het retweet en wie niet. Maria Casadevall daarentegen schreef op Instagram: “Legitimiteit heeft wie de verkiezingen wint, niet de staatsgreep”, met een foto van Lula omringd door aanhangers.

De grootste ster van het moment, de in de favela’s van Rio opgegroeide Anitta liet zich tot veler verbazing neutraal uit. Zij schreef: “Moge God genadig neerzien op ons momenteel zo verdeelde en intolerante Brazilië. Ik wens alle Brazilianen een avond rust toe, eten op tafel en liefde in hun gezin. Los van wat hun opvattingen zijn over de politiek over Big Brother, over muziek of wat dan ook”.

Anitta is een stijlicoon die zélf Brazilië verdeelt: vertegenwoordigt zij vulgariteit en de vrouw als lustobject of oefent zij juist met haar lust macht uit over de mannen die hulpeloos achter haar kont aanhollen zonder die ooit te mogen aanraken? Oordeel zelf.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (15)