3.827
52

Student Nederlands

Jordi Lammers is student Nederlands

Maak pedofilie bespreekbaar

Of pedofilie een geaardheid is dan wel het residu van een mislukte opvoeding: het is nu eenmaal aanwezig

Zaterdag kreeg ik een bijzondere poster in de brievenbus. Op de poster stond het hoofd van de veroordeelde pedofiel Benno L. afgebeeld. De prent contrasteerde sterk met de verjaardagskaarten die ik ook op deze dag kreeg. Ik woon in Venray, een middelgroot dorp in Noord-Limburg. Een plaats waar Benno L., als onderdeel van een resocialisatieprogramma, ook gaat wonen. Onder zijn hoofd stond met grote blokletters geschreven dat Venray het niet accepteert dat viespeuken zoals hij hier komen te wonen.

Na verder zoeken op het internet zag ik dat het niet alleen bij flyers verspreiden bleef. Op de Facebookpagina van deze actiegroep las ik allerlei verwensingen en fantasieën waarin hij met zijn ballen aan de vlaggenstok werd opgehangen.’Wij moeten onze kinderen beschermen’, meldde de woordvoerder van de actiegroep, die onder andere flyers uitdeelde bij de ingang van verschillende basisscholen (!). Natuurlijk ben ik het hartgrondig eens met het idee dat kinderen veilig moeten zijn, toch kreeg ik er een naar onderbuikgevoel van.

Laten we voorop stellen dat pedoseksualiteit fout is. Een seksualiteit waar een dikke, met viltstift getrokken rode lijn doorheen moet. Niemand, behalve enkele pedofielen zelf, zal die mening bestrijden. Wel is het voor de nuance belangrijk om een verschil te maken tussen pedofielen en pedoseksuelen. Pedoseksuelen kiezen ervoor om een weerloos kind te beschadigen, pedofielen in beginsel niet, al is de kans wel nadrukkelijk aanwezig. Of pedofilie een geaardheid is dan wel het residu van een mislukte opvoeding: het is nu eenmaal aanwezig. We kunnen het wel wegcijferen alsof het niet bestaat, maar dat zal op langere termijn niet werken.

Wat moeten wij burgers dan wel doen? Wij kunnen er niets meer aan doen dat Benno L. na een belachelijk lage straf voor hetgeen hij gedaan heeft weer mag resocialiseren in de samenleving. Wij staan machteloos. Met de rug tegen de muur. Zolang de wet bepaald dat iemand die talloze gehandicapte kinderen heeft misbruikt na 10 jaar weer vrij rond mag lopen staan wij voor de keuze: of wij accepteren zijn aanwezigheid in het dorp óf we knallen hem eigenhandig de tyfus in, en verkleinen de kans op recidive.

Hoe veranderen we het karakter van dit ultimatum? Vorig jaar is een meldpunt voor pedofiele gevoelens opgericht. ‘Stop It Now!’ creëerde een contactpunt waar mannen die worstelen met deze foute gevoelens hun ei kwijt kunnen. Ik ben een groot voorstander hiervan. Er wordt hulp verleend aan mensen die het hard nodig hebben. Hulp, omdat zij ziek zijn.

In februari schreef Luuk Koelman een ontzettend gewaagde column over een pedofiel, Anton noemde hij hem. Anton werd verguisd, uitgekotst, bedreigd, en zelfs lijkwagens werden als pizza’s op zijn adres besteld. Dit is de toekomst van Benno. Gedoemd. Zonder het goed te praten en met de nadrukkelijke aantekening dat ik vind dat Benno L. nooit een tweede kans had mogen krijgen, ben ik toch van mening dat, als hij zich nu eenmaal ergens moet gaan vestigen, ik liever leef met een pedofiel in mijn dorp dan in een land waar zieke geesten worden afgeslacht.

Mensen vergeten dat de dreigende haat tegenover elke vorm van gevoelens richting kinderen averechts werkt bij het terugdringen van pedofilie. Door het onderwerp niet te schuwen maar juist in de maatschappij bespreekbaar te maken zullen mannen zich veiliger voelen om hulp te zoeken. Een haatcampagne werkt daar niet aan mee.

Volg Jordi Lammers ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (52)