Laatste update 09:43
2.640
39

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Maak seksuele intimidatie op straat strafbaar

In sommige straten en wijken is seksuele intimidatie aan de orde van de dag. Vrouwen en homo’s worden bespuugd, uitgescholden, nagesist, geconfronteerd met seksuele gebaren en bestookt met ongewenste seksuele voorstellen.

cc-foto: Marianne Fenon

Seksuele intimidatie moet als overtreding worden opgenomen in het wetboek van Strafrecht. Op die manier moet er een einde komen aan de praktijk dat vrouwen en homo’s in sommige straten stelselmatig worden geïntimideerd, zonder dat de daders daarvoor worden bestraft. Vandaag dien ik hierover een initiatiefwetsvoorstel in.

Net zoals wij hen op de werkvloer beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag en zoals wij bij huiselijk geweld de daders vervolgen. We vragen vrouwen, mannen of kinderen niet om zichzelf te wapenen met een grote mond of een cursus zelfverdediging, maar we zeggen tegen hufters die zich schuldig maken aan intimiderend gedrag: je past je maar aan.

In sommige straten en wijken is seksuele intimidatie aan de orde van de dag. Vrouwen en homo’s worden bespuugd, uitgescholden, nagesist, geconfronteerd met seksuele gebaren en bestookt met ongewenste seksuele voorstellen. Ik krijg daar meerdere signalen over. Tijdens mijn gastlessen maatschappijleer bemerk ik veel gêne onder meisjes die geen aanstelster willen zijn, maar bekennen ’s avonds niet meer de straat op te willen. Seksuele intimidatie is ernstig. Vrouwen en meisjes worden onzeker, gaan bepaalde gebieden mijden of gaan zich anders kleden. Ze worden onvrij.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vrouwen en anderen regelmatig slachtoffer worden van seksuele intimidatie. Op de website http://www.straatintimidatie.org/ hebben tot nu toe ruim 25.000 mensen getekend voor een burgerinitiatief tegen seksuele intimidatie op straat. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam hebben het probleem inmiddels onderkend en zoeken naar mogelijkheden om maatregelen te nemen. Met ons wetsvoorstel staan gemeenten niet langer alleen in hun zoektocht. Zij kunnen vrouwen, homo’s en anderen straks beschermen en daders aanpakken met een beroep op het wetboek van Strafrecht.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)