1.121
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Maakt een uur per dag TV kijken je dikker?

Een uur lezen in ieder geval niet

Het voorbeeld waarmee aan studenten onderwezen wordt wat het verschil is tussen een oorzakelijk verband en een samenhang is: in het voorjaar worden er meer baby’s geboren en er komen meer ooievaars naar Nederland, dus worden de baby’s door de ooievaar gebracht. Flauwekul natuurlijk, want kinderen worden over het hele jaar ongeveer in gelijke aantallen geboren. Een uitzondering is de kleine piek in september (die zijn gemaakt in de kerstvakantie) en in de maand mei (gemaakt tijdens de zomervakantie), maar die piekjes stellen niets voor. Maar OK, we moeten het maar met dit veel gebruikte ooievaarvoorbeeld doen.

Je kunt niet volstaan met het wegzetten van een onderzoek dat slechts een samenhang oplevert. Er moet toch een reden zijn waarom er een samenhang blijkt te zijn. Onderzoekers gaan daarom door met hun werk tot ze iets meer van die samenhang begrijpen.

Over de samenhang tussen TV kijken en overgewicht weten we inmiddels heel wat meer en we hebben nog steeds veel dingen te onderzoeken. Komt het doordat je door TV kijken minder beweegt? Van een uur lezen zou je dan dus ook een groter risico op overgewicht krijgen? Interessant genoeg blijkt dat bij lezen of tijdens het doen van een computerspelletje er geen verband is met een grotere kans op overgewicht. Het is dus ingewikkelder.

Er is vervolgens gekeken of het komt omdat je tijdens het kijken naar de TV een enorme hoeveelheid reclameboodschappen voor ongezonde voedingsproducten langs ziet komen. Tien jaar lang 1 uur per dag kijken betekent dat je 10.000 commercials voor junkfood hebt gezien. Dat heeft ook invloed.

Maar daarmee ben je er nog niet, want er speelt nog veel meer mee. Zoals gezegd, gezondheidsproblemen zijn ingewikkelde problemen omdat er meestal meerdere factoren een rol spelen. De sociaaleconomische omstandigheden van de ouders bijvoorbeeld, opgroeien in een eenoudergezin, de culturele achtergrond, de wijk waarin je woont, het opleidingsniveau. Dat hangt allemaal samen met de hoeveelheid tijd die kinderen naar TV kijken. Je zou TV kijken door kinderen daarom ook kunnen zien als een  embleem voor een ongezonde leefstijl. De kans is groot dat er juist bij die kinderen ook een hoop andere factoren verkeerd zitten.

En zo komen we bij de vraag wat je aan zulk onderzoek hebt. Niet zo veel als je zou willen, maar we weten wel dat een goede lifestyle-aanpak dus meerdere dingen behelst: meer bewegen, verstandige eetkeuzen, minder stress, een leefomgeving waarin het gemakkelijk en vanzelfsprekend is te bewegen, een school waar kinderen inzicht krijgen in de samenhang van factoren, ouders die erbij betrokken worden, enzovoort enzovoort.

Dat kun je nooit in je eentje. Probeer de mensen te vinden met wie je het samen kunt doen, onder andere de in de plaatselijke politiek.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop regelmatig een Gezond Weetje: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)