3.623
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Maakt hardlopen dom?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de invloed van rennen op je IQ

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dat was vanmorgen even schrikken zeg. Ik zag op de site van Huffington Post een artikel met de titel: Buiten rennen maakt je dommer. Dat is vervelend omdat ik vaak beweer dat je veel moet gaan bewegen – bijvoorbeeld gaan rennen – omdat het jaren aan je leven toevoegt. Hoe zit dat in hemelsnaam?

Deense onderzoekers vonden dat mannen die hardlopen gemiddeld 6,2 jaar langer leven en vrouwen 5,6 jaar. Je leeft wat langer maar ik kan het natuurlijk niet maken om mensen iets te adviseren dat ze dommer maakt, ook al leven ze er langer door.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Brussel deelden een groep van 24 mannen op in tweeën. De ene helft rende drie keer per week in de stad en de tweede groep rende rond het middaguur drie keer per week op het platteland. Ze volgden de mannen 12 weken. Daarna deden ze allerlei tests. De mannen die in de stad renden hadden een lager IQ en een groter risico op infecties van het hersenweefsel. Die uitkomst klopt dus al vast niet met de titel van het artikel, want dat suggereert dat het komt door het rennen, terwijl het lijkt te komen door het rennen in de stad.

Ook daar kun je natuurlijk vraagtekens bij zetten. Wie in een mooie verbouwde boerderij op het platteland woont heeft misschien wel meer geld, een betere opleiding gevolgd en heeft alles in het leven mee. Misschien meet je dat wel met het onderzoek.

Maar daar ging het de onderzoekers helemaal niet om. Wat ze wilden laten zien is dat de vervulling in de stad voor renners een risico betekent. Mensen die in de stad wonen hebben meer met vervuiling te maken en hebben een lager IQ daardoor. Dat was al eerder uit onderzoek gebleken. Jammer hè, want we houden zo van de stad. Tijd voor de plattelandsuniversiteit in Lunteren?

Loop je elke dag door de luchtvervuiling dan adem je voortdurend fijnstof in en dat beschadigt je hersenen. De onderzoekers adviseren wel door te gaan met rennen, maar liever niet bij mooi weer, maar bij kou en regen. Door de regen slaat het fijnstof neer, je krijgt er minder van binnen en je blijft slim. Zo slim dat je gaat denken over alle risico’s die je in het leven loopt en tenslotte niet meer weet wat je nu wel of niet moet doen of laten.

Mijn advies: ga maar door met rennen als je daar van houdt, want ook met een beetje minder hoog IQ is het leven leuk genoeg om er wat langer van te genieten. O ja, nog even voor de cynici die zeggen dat je alleen maar meer ellendige jaren hebt: dat is niet waar hoor. De rotjaren op het eind krijgen we allemaal uiteindelijk, maar je schuift ze wat op.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Yogaklasje voor oorlogsveteranen
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)