407
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Maandagochtend vergroot je overlevingskans in het ziekenhuis

Gezond weetje: Weekend en nacht blijken gevaarlijker voor spoedopname

Mocht je overwegen naar het ziekenhuis te gaan omdat het mis gaat met je hartfalen, ga dan op maandagochtend, want dan is de kans het grootst dat je het er levend vanaf brengt en het kortst in het ziekenhuis zult verblijven. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 900.000 mensen die opgenomen werden vanwege hartfalen.

Bij hartfalen is het hart verzwakt en niet meer in staat om het bloed goed door het lichaam rond te pompen. Dan hoeft er maar een kleinigheidje bij te komen en het hart kan het helemaal niet meer aan. Hoog tijd om naar de eerste hulp te gaan, maar dan bij voorkeur niet op vrijdagmiddag

De gegevens waren die van een aantal ziekenhuizen in New York over een periode van 14 jaar (1994-2007). Daaruit bleek dat er in de loop van de tijd steeds meer mensen moesten worden opgenomen met hartfalen, maar dat de sterftecijfers steeds lager werden. Natuurlijk werd er gekeken of er andere factoren waren om te verklaren waarom de maandagochtend veiliger is dan de vrijdagmiddag en het hele weekend. Nachtelijke opnames waren ook riskanter. De maanden december en januari zorgden ook voor meer sterfte bij een spoedopname voor hartfalen. Zo werd bijvoorbeeld gekeken naar 17 mogelijk bijkomende condities, naar etnische achtergronden, man-vrouw verschillen, al of niet verzekerd zijn maar ook naar alcoholgebruik.

Het lijkt erop dat de belangrijkste factor om te verklaren dat de maanden december en februari extra risico’s voor mensen met hartfalen meebrengen de kou te zijn. Dat vraagt gewoon meer van het hart. Dat nachten en weekenden een rol spelen zou het beste te verklaren zijn met het gegeven dat er dan minder personeel aanwezig is. Alcoholgebruik bleek in elk geval bij deze analyse heen rol te spelen. Maandagochtend is het personeel gewoon nog een beetje fris. Maar ga nu niet wachten tot die maandagmorgen als je zondagochtend iets onheilspellends voelt, want je zou maar zo op zondagmiddag overleden kunnen zijn of je nu naar het ziekenhuis gaat of niet.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Iedere dag schrijft Ivan een Gezond Weetje op Joop. Het vorige weetje: Moderne versierkunst: wint de creditcard het van de genen?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie