2.681
74

Emeritus hoogleraar economie

Van 1951 tot 1956 studeerde Heertje economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij studeerde cum laude af. Hij was van 1964 tot 1999 hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam; vanaf 1997 tot 2006 was hij daar (eveneens) bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap. Op 3 mei 2006 nam hij afscheid van de Universiteit van Amsterdam waar hij ruim veertig jaar lang had gedoceerd. In 1962 kreeg Heertje bekendheid door zijn boek De kern van de economie. Honderdduizenden zijn ervan verkocht en nog steeds staan nieuwe drukken van dit boek bij sommige scholen op de boekenlijst. Hij heeft vele jaren economie gegeven aan diverse middelbare scholen. Heertje is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Maatschappelijke verontwaardiging werkt niet tegen Telegraaf-journalistiek

Pas wanneer vijftigduizend lezers een einde maken aan hun relatie met de foute krant, is er kans dat commissarissen ingrijpen en de hoofdredacteur naar huis sturen

Nog maar enkele weken geleden maakte ik attent op de gewoonte van fatsoenlijke kranten als Het Parool en De Volkskrant de kolommen te openen voor bijdragen van redactie en columnisten van De Telegraaf, een krant die van oudsher een bedenkelijke traditie heeft opgebouwd.
.

De fout van de fatsoenlijke media treedt aan het daglicht, nu De Telegraaf haar bedenkelijke traditie een  nieuwe impuls geeft door het publiceren van een interview met een jongetje, dat door het lot in diepe ellende is gestort en dat alleen al vanwege zijn lichamelijk herstel recht heeft op rust. 

Duizenden mensen zeggen hun abonnement op het ochtendblad op. Velen roepen op tot een boycot. De hoofdredacteur houdt zich schuil. De betrokken journaliste kan voorlopig de straat niet meer op. 

Men moet echter niet de illusie hebben dat van een maatschappelijke verontwaardiging enige corrigerende werking uitgaat. 

Pas wanneer vijftigduizend lezers een einde hebben gemaakt aan hun relatie met de foute krant, is er een kans dat commissarissen ingrijpen en de hoofdredacteur naar huis sturen.

Daarbij moet niet worden vergeten dat Ronald Plasterk als bewindsman voor cultuur op oneigenlijke gronden de krant een televisiepodium heeft gegeven.  
Onnodig en ten onrechte.  
Blijkbaar moet dit land nog steeds door schade en schande en niet door nuchter verstand en moreel beoordelingsvermogen wijs worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)